Güncel
Türkiye en kötü senaryoya hazırlandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında en çok merak edilen Türkiye'nin doğalgazda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağı sorusuna cevap verdi. "Umudumuz gazla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması" diyen Albayrak en kötü senaryoya göre hazırlıkların yapıldığını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında en çok merak edilen konu Türkiye'nin doğalgazda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağıydı. Bakan Albayrak, "Umudumuz gazla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması ama yine de en kötü senaryoya göre hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.
"Önümüzdeki kış dönemi ve ondan sonraki dönemlerle ilgili yaşanabilecek herhangi bir sebeple olursa olsun bir kriz veya sıkıntıya dayalı, her türlü senaryoyu çalışıyoruz. Umudumuz odur ki halkımıza hiçbir şekilde sıkıntı yaşatmadan bu süreci sıhhat ve selamet içinde geçiririz inşallah" diye konuşan Albayrak Şöyle devam etti:
"B, C, D, E planımız var"
Bu yaşanacak süreç farklı B, C, D, E senaryoları ile ilişkili bir süreç. Herhangi bir ülkeden ya da gaz ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir problem, farklı pazarlarla dengelenmesi hususuna dayalı, tabi ki stratejileri çalışıyoruz. Teknik gerekçe ile olabilir, siyasi gerekçe ile olabilir, bir ülkeden yaşanabilecek ki bunu geçtiğimiz dönemler de de yaşadık.
Borularda yaşanabilen problem, teknik sorunlar veya yaşanan bir kazadan dolayı belirli bir süreye dayalı gaz tedariğinde yaşanabilecek sıkıntı veya kompresörler de herhangi bir, bölgede yaşanabilecek, basınçta yaşanan düşmeye dayalı gaz tedariği ile ilgili problemleri , farklı pazarlar ile, farklı ürün tedariği yaptığımız ülkeler ile tabi ki eş zamanlı yürütüyoruz.
Azerbaycan mevcut gaz tedariği yaptığımız ülkelerden bir tanesi. İran keza öyle, bununla ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu tabi yaşanabilecek krizin, yaşanabilecek gaz tedariği ile ilgili problemin boyutu ile alakalı.
"En iyiden en kötüye kadar farklı farklı senaryolarımız var"
Geçtiğimiz yıllarda farklı farklı yaşanan sıkıntılara dayalı senaryolar geliştirdik. En iyiden en kötüye kadar farklı farklı senaryolarımız var. Umudumuz odur ki bu kış itibari ile gaz ile ilgili büyük bir kriz yaşamayız.
En kötü senaryoya da çalışıyoruz, bununla ilgili kademeler var, alınacak tedbirler var. Hidroelektrik santrallerimiz var, kömür santrallerimiz var piyasadan LNG ile ilgili, gaz kapasiteleri ile ilgili, kargo yüklemeleri ile ilgili alternatiflerimiz var. Bölgemizdeki diğer ülkelerden spotun dışında, orta , uzun vadeli yapabileceğimiz bazı projeler var.
Bunların hepsine eş zamanlı hem çalıştık çalıyoruz hem de bununla ilgili stratejileri geliştirmeye devam ediyoruz. Ama tabi gaz konusunda Türkiye'nin son 12 yılda çok ciddi bir altyapı yatırımı olduğu ve halkımızın temiz, sağlıklı ve istikrarlı bir şeklide hem ısınma hem elektrik üretim ile ilgili süreçlerle ilgili ciddi bir mevcut altyapı durumu var.
Bununla ilgili Türkiye'nin bu çeşitlendirebilirlik ölçüsünde bugüne kadar yaptıkları malum, bundan sonra da Türkiye'nin bölgesinde özellikle gaz stratejisi noktasında, tabi ki orta ve uzun vadeli stratejik plan çalışmalarını ciddi bir şekilde yürütüyoruz.'
Piyasalardaki dalgalanmanın çok olacağını düşünmüyorum. Rasyanol olarak bakıldığında ciddi dalgalanmalar beklemiyorum. Geçtiğimiz haftalarda bununla ilgili gerçekleşecek adımlar atılacak adımlara ciddi bir şekilde çalışıldı.
FED'in bu kararı zaten bekleniyordu.
"Rusya'dan olumsuz açıklama gelmedi"
Enerji noktasında özellikle en önemli gaz tedarikçisi Rusya'dan şu ana kadar olumsuz bir açıklama gelmedi. Almanya'dan sonra biz de en iyi gaz alan ülkeyiz. Bakanlığımız nezdinde çok kaliteli bir ekibimiz var. Ciddi çalışmalar yürütüyoruz. En önemli kış döneminde de tedbirlerimizi alıp her türlü çalışmayı tedbiri yürütüyoruz.
Henüz yorum yapılmamış.