Sosyal Medya

Dünya

BM'den Burundi için 'iç savaş' uyarısı

BM, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, Burundi'de artan şiddet olaylarının iç savaşa kadar uzanabileceği konusunda uyarıda bulundu.



BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nde düzenlenen Burundi özel oturumunda konuÅŸan BM, Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, ülkede artan ÅŸiddet olayları, sindirme, baskı ve nefret söyleminin son derece endiÅŸe verici olduÄŸunu ve Ã¼lkeyi tekrar karanlık geçmiÅŸine sürükleyeceÄŸini söyledi. 

Zeyd, "Burundi'deki ÅŸiddet olaylarının bölgesel bir krize dönüşebileceÄŸi" uyarısında bulunarak, uluslararası topluma krizin daha fazla büyümemesi için acil, güçlü ve kararlı adımlar atması çaÄŸrısını yaptı. 

Zeyd, "Burundi patlama noktasında, iç savaşın eÅŸiÄŸinde. GeçtiÄŸimiz nisan ayından beri artan ÅŸiddet olaylarında en az 400 kiÅŸi öldürüldü ve ölü sayısı daha yüksek de olabilir. 68 kiÅŸi yargısız infaz edildi ve yine en az 3 bin 496 kiÅŸi siyasi krizle iliÅŸkili olarak tutuklandı, 220 bin kiÅŸiyse komÅŸu ülkelerde mülteci konumuna düştü" diye konuÅŸtu. 

Burundi'de hükümet, hükümet karşıtları ve halkın artık birbirine güvenmediÄŸini ifade eden Zeyd, Ã¼lkenin "kaynama noktasında" olduÄŸununu ve en ufak bir kışkırtmayla "tepe taklak" olacağını belirtti. 

Türkiye Burundi'de artan ÅŸiddet olaylarından endiÅŸeli 

Oturumda söz alan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Ã‡arıkçı ise Türkiye'nin Burundi'de artan ÅŸiddet olayları, insan hakları ihlalleri, yargısız infazlar ve insan hakları savunucularının sindirilmesinden son derece endiÅŸe duyduÄŸunu kaydetti.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.