Sosyal Medya

Dünya

'Rusya Kırım petrolünü yağmalıyor'

Ukrayna, Rusya'nın geçen yıl Mart ayında ilhâk ettiği Kırım'da iki petrol kuyusunu 'yağmaladığı'nı iddia etti. Ukrayna devlet enerji firması Naftogaz da Moskova'yı uluslararası mahkemelere şikayet edeceğini açıkladı.



Kırım merkezli petrol ve gaz ÅŸirketi Chornomornaftogaz'ın petrol çıkarma ekipmanlarını Rus karasularına taşımasının ardından Ukrayna'dan Rusya'ya tepki geldi. Kiev hükümeti, Rusya'nın Chornomornaftogaz ÅŸirketi aracılığıyla Kırım'daki iki petrol kuyusunu yaÄŸmaladığını öne sürdü. 

 Chornomornaftogaz ÅŸirketi 357 milyon dolarlık iki petrol kuyusu platformunu Rus karasuları içine taşıdığını açıklamıştı. Åžirket taşınmaya gerekçe olarak, "bölgedeki karmaşık uluslararası durumu" göstermiÅŸti. 

Ancak Ukrayna DışiÅŸleri Bakanlığı'na göre 'asıl gerekçe' ÅŸirketin açıkladığı gibi deÄŸil. Ukrayna DışiÅŸleri, "Rusya'nın uluslararası yasaları çiÄŸneyip Ukrayna'nın egemenlik haklarını ihlâl etmesine karşı büyük öfke duyuyoruz" açıklamasını yaptı. 

Ukrayna devlet enerji ÅŸirketi Naftogaz, Chornomornaftogaz'ın yüzde 100 hissesine sahip. Åžirket de Rusya'yu uluslararası mahkemeler ÅŸikâyet edeceÄŸini duyurdu. 

Karadeniz'de statejik bir yarımada olan Kırım, 16 Mart 2014’te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiÄŸi referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmiÅŸti.
Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.