Sosyal Medya

Güncel

BM: İran yaptırımları 'ihlâl etti'

Birleşmiş Milletler'in İran'a uygulanan yaptırımları denetleyen komitesi, İran'ın 10 Ekim'de gerçekleştirdiği İmad balistik füze denemesinin, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının ihlâli olduğunu açıkladı.



BM Güvenlik Konseyi'nin, Ä°ran'a uygulanan yaptırımlarını denetleyen Komitesi (1737) tarafından oluÅŸturulan uzmanlar paneli, Ä°ran'ın yaptırımları ihlâl ettiÄŸini belirledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuyla ilgili düzenlenen toplantıda, İspanya'nın BM Daimi Temsilcisi ve 1737 Komitesi'nin Başkanı Roman Oyarzun Marchesi, 15 Eylül-14 Aralık arasını kapsayan 3 aylık raporu Konsey üyelerine sundu.

Oyarzun, Komite'ye ulaÅŸan ÅŸikayetler üzerine, Ä°ran'ın 10 Ekim'de gerçekleÅŸtirdiÄŸi Ä°mad balistik füze denemesini uzmanlar paneline incelettiklerini ve panelin, bu denemenin 1929 sayılı BMGK kararının 9. paragrafının ihlâli olduÄŸunu raporladığını söyledi.

Bu paragrafta, İran'ın nükleer başlık taşıyabilecek füze edinmesine ilişkin her türlü faaliyet yasaklanıyor.

BMGK'nın 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında, temmuz ayında bu ülkenin nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmış ve anlaşma 18 Ekim'de yürürlüğe girmişti.

Anlaşma gereği İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması bir takvime bağlanmıştı. Bu takvim uyarınca İran'ın 8 yıl daha nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze yapımına ilişkin her türlü faaliyeti yasaklanmıştı.

Ä°ran'ın ihlâline iliÅŸkin henüz BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerden bir talep gelmedi. Ä°hlâlin temmuz ayında varılan anlaÅŸmayı nasıl etkileyeceÄŸiyle ilgili de henüz açıklama yapılmadı.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.