Sosyal Medya

Güncel

Çin'den korkutan deneyler

Çin devletinin büyük kaynaklar ayırarak keçi, sığır, at ve köpeklerle ilgili attığı son adım tedirginliği bir kat daha artırdı.



Yaratılışı deÄŸiÅŸtirme ve bozmaya yönelik müdahaleler insanlığı sonu bilinmez bir maceraya sürüklüyor. Çin, ABD, Ä°ngiltere ve Ä°srail geri kalmamak içinbirbiri ile yarışıyor.Amerika'da üç sene önce geliÅŸtirilen yeni yöntem sayesinde genetik deÄŸiÅŸiklikler daha kolay ve ekonomik yapılabiliyor. ‘CRISPR-Cas9' adı verilen bu yeni gen özelleÅŸtirme teknolojisi sayesinde, spesifik DNA parçalarını bularak daha kolay deÄŸiÅŸtirebiliyor. Pek çok müfsid, Çin'in saÄŸladığı desteklerden yararlanmak için bu ülkede merkezler kuruyor.

SIRADA Ä°NSAN VAR

The  Guardian'ın haberine göre, Çin 2016'da dünyanın ilk ticari hayvan klonlama merkezini faaliyete geçirecek. BoyaLife adlı ÅŸirketin baÅŸkanı Xu Xiaochun gazeteye verdiÄŸi demeçte daha önce kimsenin gitmediÄŸi bir yolu takip edeceklerini söyledi. Åžirket yılda 100 bin inek embriyosu üreteceÄŸini duyurdu. Sığır dışında yarış atı ve cins köpekleri de piyasaya sürecekler. Sırada insan var!

‘GDO, ALLAH Ä°LE SAVAÅžTIR'

Çin'de bulunan ÅžanÅŸi Mühendislik ve AraÅŸtırma Merkezi, hemcinslerine kıyasla daha uzun tüylü ve kaslı yeni bir tür keçi türü “yarattık” açıklaması yaptı. Yarattık ÅŸeklindeki hadsiz ifade aslında yaratılanı bozarak yeni belâlara yol açtık olacaktı. Lakin bu insanlar ne yaptıklarının farkında deÄŸiller. Farklı cinsleri melezleme yöntemiyle deÄŸil, hayvanların DNA'larına doÄŸrudan müdahale edilerek elde edilen bu yeni cins keçiler, Çin'de hızla yayılan "genetik müdahale" musibetinin geldiÄŸi noktayı gösteriyor.

NE AHLAK VE NE DE Ä°ZAN

Üç yıl önce ABD'de geliÅŸtirilen ve eski yöntemlere kıyasla daha kolay ve ucuza, spesifik DNA parçalarını bulup onları deÄŸiÅŸtirmeye yarayan ‘CRISPR-Cas9' adlı gen özelleÅŸtirme teknolojisi hızla yaygınlaşıyor. Daha ÅŸimdiden Çin'de düzinelerce araÅŸtırma merkezi kuruldu ve Çin topraklarında her gün yenileri ekleniyor. Allah korkusu ve kâinatın geleceÄŸi konusunda hiçbir derdi olmayan batılı zihni, gelecekte yaÅŸanacak felaketlere karşı sınırlayan hiçbir ahlakî deÄŸer bulunmuyor.

HEM ZÄ°RAATTA HEM DE MEDÄ°KALDE

Scientific American dergisine konuşan bilim çevrelerine göre, Çin devleti hem biyomedikal, hem de tarım alanlarında kullanılmak üzere genetiğiyle oynanmış hayvan üretimi için araştırma merkezlerine büyük miktarda parasal destek sağlıyor. Ancak genetik müdahale ile ilgili Çin'de yaşanan bu felaket, bazı ahlakî sorunları da beraberinde getiriyor. Ancak bu sorunlar kimsenin umurunda değil.

KALICI GENETÄ°K MÃœDAHALE

CRISPR teknolojisinin en büyük özelliklerinden biri, sebep olduğu DNA değişimlerinin "kalıcı", yani nesilden nesile aktarılabiliyor olması. Yani üretilen müdahale edilmiş "canlıların" sadece o gün ve yerle sınırlı kalmaması, kendi haline bırakılırsa üreyip çoğalabilmesi gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuz kaydediliyor.

Ä°NSANA'DA OLMADIÄžINI KÄ°MSE BÄ°LMÄ°YOR

Şimdilik tamamen hayvan ve bitkilere yönelik olduğu dile getirilen bu işlemlerin, insanlar üzerinde kullanıldığında nelerin yaşanacağı en esaslı sorun olarak karşımızda duruyor. Yapılan işlemlerin sadece bitki ve hayvanda olduğu iddia edilse de, bunların insanda yapılmadığı ya da yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Henüz ispatlanmış ya da itiraf edilmemiş olsa da, batıda insanlarda da denendiği iddia ediliyor. Özellikle yeni nesil bazı ilaç ve aşılarla bunun yapılabileceği dahi ileri sürülüyor.

WASHÄ°NGTON'DA TOPLANDILAR

Bu ayın başında ABD, İngiltere ve Çinli genetikçiler, Washington'da bir araya gelerek DNA müdahalesi konusunda uluslararası bir sistem geliştirmeyi konuştular. İnsan genomuna müdahale, buluşmanın ana gündem maddesi olduğu kaydedildi.

BÄ°LÄ°M KURGU FÄ°LMLERÄ°NE DÄ°KKAT

Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz pek çok kurgu ve tipolojinin hayatımızda karşımıza çıkıyor olması tedirginliği bir kat daha artıyor. Filmlerle hazır hâle getirilen zihinler, yapılan gayri insanî, gayri ahlakî, gayri tabiî ve gayri İlahî eylemleri normalmiş gibi karşılamaya başlıyor.

HAYVAN KLONLAMASININ TARİHÇESİ

Dünya kamuoyunun klonlama teknolojisi ile tanışması, 1993 yılında Jurassic Park ve 1997 yılında Polly ve Dolly adlı koyunlara dayanır.

The Guardian haberine göre, Çin 2016'da dünyadaki ilk ticari hayvan klonlama merkezine ev sahipliği yapacak. BoyaLife adlı şirketin başkanı Xu Xiaochun'un gazeteye verdiği demece göre, şirket "daha önce kimsenin gitmediği bir yolu takip edecek."

Åžirket yılda 100.000 inek embriyosu üreterek, Çin'in yıllık  et tüketiminin yüzde 5'ini karşılamayı planlıyor. Ä°nek dışında yarış atları ve uyuÅŸturucu tespitlerinde kullanılan cins köpekleri de yetiÅŸtirecek. Åžirketin iÅŸbirliÄŸi yaptığı Güney Koreli Sooam Biotech adlı ÅŸirketin sahibi, "klonlama kralı" olarak bilinen Hwang Woo-su. Woo-su, çalıştığı Seul Ãœniversitesi'nden araÅŸtırmalarında âhlakî olmayan davranışlarda bulunduÄŸu için atılmış ve o kendi ülkesinde lekelenmiÅŸ olarak bilinen bir isim.

Kaynak : Yeni Söz

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.