Sosyal Medya

Güncel

İşte hendek operasyonun detayları

Başbakan Davutoğlu'nun 'ev ev temizlenecek' dediği operasyonun detayları ortaya çıktı...



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun GüneydoÄŸu'daki kazılan hendekler konusunda 'ev ev temizlenecek" dediÄŸi operasyonların detaylarına ulaşıldı. Operasyon kapsamında uzun süreli sokaÄŸa çıkma yasağının ilan edileceÄŸi ve 10 bin kiÅŸilik Jandarma ve Polis Özel Harekât ekibinin eÅŸgüdümlü çalışacağı belirtildi. 

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; Kazılan hendekler, kent merkezlerinde kurulan barikatlar, döşenen mayınlar; halkın yaÅŸam alanlarının tahrip edilmesi, halkla devleti karşı karşıya getirmeye yönelik giriÅŸimler... Hükümet bu durumu sonlandırmak için harekete geçiyor. Silahlı örgüt üyelerinin yoÄŸunlaÅŸtığı bölgelerde kamu otoritesini tesis etmek ve hayatı olaÄŸan akışına döndürmek üzere ‘büyük ve kalıcı' operasyon kararı alındı.

BaÅŸta Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ile Silopi ilçeleri olmak üzere Jandarma Özel Harekât (JÖH) ile Polis Özel Harekât (PÖH) timlerinden oluÅŸan 10 bin kiÅŸilik ekip ‘koÅŸulsuz' ve ‘tam anlamıyla' güvenliÄŸi saÄŸlamak üzere operasyon için düğmeye bastı. Hendekler ve barikatlar temizlendikten sonra kurulacak karakollarla güvenlik birimleri kalıcı olacak; eski ‘kaotik' duruma dönülmesine izin verilmeyecek.

TALÄ°MATLAR VERÄ°LDÄ°

Asker ve polise yazılı ve sözlü olarak gereken talimatlar verildi. BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun, “Gerekirse ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle temizlenecek” dediÄŸi güvenlik planının detayları ÅŸunlar:

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Cizre, Silopi ve Sur gibi belli aralıklarla sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde, operasyon başlamadan önce sonuç alıcı-uzun süreli sokağa çıkma yasağı ilan edilecek. Buralar güvenlik kente giriş ve çıkışlardan itibaren kontrol altına alınacak. Sokağa çıkma yasağı operasyonlar bitene kadar kaldırılmayacak, çünkü geçici sokağa çıkma yasağı vatandaşın yaşamını zorlaştırmaktan öteye geçmiyor.

ASKER DE GÄ°RÄ°YOR

Özellikle Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ne yönelik operasyon özel planlama gerektiriyor. Jandarma Özel Harekât (JÖH) ile Polis Özel Harekât (PÖH) timleri operasyonu birlikte yürütecek. Operasyonlar hava destekli yapılacak. İstihbarat doğrultusunda önceden belirlenmiş adreslere eşzamanlı girilecek. Gerektiğinde Kara Kuvvetleri'ne bağlı birlikler de destek sağlayacak.

GÖÇ EDENLER

Evini, yurdunu terk etmek zorunda kalan vatandaşların (200 bin kişi olduğu ifade ediliyor) mağduriyetinin giderilmesi, barınma ve iaşelerinin sağlanması için özel çalışma başlatıldı. Güvenlik ve otorite tesis edildikten sonra vatandaşların evlerine, işyerlerine dönebilmeleri için kapsamlı hazırlık yürütülüyor. Bölge esnafının ve tüccarın çek, senet, prim ödemelerinin desteklenmesi konusunda da hazırlık söz konusu.

DESTEK DÜŞÜYOR

20 Temmuz'dan sonra baÅŸlatılan operasyonlara halkın geniÅŸ desteÄŸi vardı ancak son yapılan saha araÅŸtırmaları Türkiye genelinde bu desteÄŸin yarı yarıya düştüğünü, GüneydoÄŸu'da yüzde 25'e kadar gerilediÄŸini ortaya koydu. VatandaÅŸ, operasyonların sonuç alıcı biçimde yürütülmediÄŸini düşünüyor. GeliÅŸmeler üzerine, bugüne kadar terör örgütünün, ‘serhildan', ‘demokratik özerklik' çaÄŸrılarına karşılık vermeyen halkın huzuru kaçtı. Halk, güvenlik, huzur ve istikrarın tesis edilmesini istiyor.

KONTEYNERKENT, ÇADIRKENT VE KİRALIK BİNA ÖNLEMİ TARTIŞILIYOR

"Terör" ve asayiş olayları nedeniyle evini, yurdunu terk eden vatandaşların mağduriyetini gidermek için alınacak önlemler tartışılırken, ilk akla gelen çadırkent ve konteynerkent kurulması fikrinin handikaplarının bulunduğu, bunun yerine kamu kurumlarının misafirhaneleri ya da kiralanacak binalarda vatandaşların geçici olarak barındırılması, maddi destek verilmesi gündeme geldi.

Görüşler şöyle:

BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ: Vatandaşın, esnafımızın bir ölçüde maÄŸdur olduÄŸunu görüyoruz. YurttaÅŸlardan talepler geldikçe hükümet olarak bunları dikkate alacağız. MaÄŸduriyetlerin giderilmesi için üzerimize düşen sorumluluk varsa bunları yerine getirmeye gayret edeceÄŸiz.

Diyarbakır Sos. Kal. Gel. Der. BÅŸk.- Ä°ÅŸ Kadını) Kadriye Esra Aygün: Operasyonlar yapılsın ama orada yaÅŸayan halk da maÄŸdur edilmesin. Acilen sivil toplum örgütlerinin, yerel halkın ayaÄŸa kalkıp, ‘Biz hendeÄŸi de bölünmeyi de istemiyoruz' demesi lazım. Hiçbir yerde ‘Halka raÄŸmen halk hareketi yapıyorum' denemez. Her ÅŸeyden önce, PKK'nın, YDG-H'nin bunu görmesi lazım. Bu insanlar evlerini barklarını kış günü terk ediyorlarsa, bunun nedenini kendilerinde aramaları lazım. Ä°nsanların kendi evlerine, topraklarına dönmeleri lazım. Evlerin altı silah deposu haline çevrilmiÅŸ. Misafirlik, ancak 3-5 gün sürer. Konteyner ÅŸehir mi kurulur bilemem ancak bu sorunun çözülmesi lazım.

Eski Milletvekili Abdurrahman Kurt: Benzer ÅŸeyleri 2004'te ben il baÅŸkanıyken Hevsel Bahçeleri Olayı'nda yaÅŸadım. Operasyondan 10 gün sonra oraya ilk giren bizdik. MaÄŸdur olan vatandaÅŸlarımızı dinledik, sorunlarını çözmeye çalıştık. Sosyal çalışma yapmadan sadece iÅŸin güvenlik boyutuyla ilgilenirseniz vatandaşı kaybedersiniz. Konteynerkent çözüm deÄŸil, farklı çözümler bulmak lazım.

CHP Genel BÅŸk. Yard. Sezgin Tanrukulu: Hükümet kendi vatandaÅŸlarını kendi ülkesinde sığınmacı konumuna düşürüyor. Topyekûn bir kenti, halkı karşısına alıyorsun. Kimse mücadele edilmesin demiyor. Mücadele ederken de yurttaşın tümünü karşına alıyorsan, terk edilmiÅŸlik, vazgeçilmiÅŸlik duygusuna itiyorsan, onlardan da bu cumhuriyete baÄŸlılık bekleyemezsin. Ben, binden fazla insanla konuÅŸtum. ‘Biz bu ülkenin yurttaşı deÄŸil miyiz, niçin bizden vazgeçiyorsunuz; bizi niye bu insafsızlığa terk ediyorsunuz?' diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.