Dünya
Suriye için 18 Aralık işaret edildi
ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Moskova'da Suriye ve Ukrayna'yı konuşmak için biraraya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizi konusunda 18 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası görüşmelerin New York'ta yapılabileceğini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizi konusunda 18 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası görüşmelerin New York'ta yapılabileceğini duyurdu. Lavrov, ''18 Aralık'ta New York'ta bakanlar düzeyinde uluslararası bir görüşme fikrini destekliyoruz'' dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de görüşmenin 18 Aralık'ta gerçekleşebileceğini doğruladı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rusya ziyaretinde Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşme yaklaşık 3 saat sürdü. Washington ve Moskova, Uluslararası Suriye Destek Grubu adı altında toplanan görüşmelerde kilit rol oynuyor.
Kerry, Salı günü Moskova'ya giderken Rusya'nın 18 Aralık Cuma günü New York'ta gerçekleştirilmesi planlanan toplantıya bakış açısını bilmiyordu. Kerry, Putin ile yaptığı görüşmede özellikle Suriye, Ukrayna ve 'terörle mücadele' konularının görüşüldüğünü söyledi.
Putin'e Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında sadece IŞİD'i değil ılımlı muhalifleri de hedef almasından Washington'ın duyduğu endişeyi ilettiğini söyleyen Kerry, ''Putin'in bu endişeyi dikkate almasından memnunum'' dedi.
Lavrov ise, ''Suriye'de terörle mücadelede çabalarımızı yoğunlaştırmaya odaklanıyoruz. IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terörist gruplar hepimiz için ortak tehditler ve bugün biz bu kötülüğü kökünden sökmekteki kararlılığımızı tekrarladık'' diye konuştu ve alınan kararların BM Güvenlik Konseyi'ne taşınacağğını da belirtti:
"Bu aşamada 30 Ekim ve 14 Kasımda Viyana'da mutabık kalınan konuları Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi seviyesinde onaylanması için karar verdik. Uluslararası Suriye'ye Destek Grubu toplantısının 18 Aralık'ta New York'ta bakanlar seviyesinde yapılmasını doğru bulduk. Görüşme sonrası tüm üyelerin onayı ile Viyana'da kabul edilen ilkeleri Güvenlik Konseyi kararına sunabileceğimizi ümit ediyoruz."
18 aylık somut takvim
Esed’in âkıbeti düğümünü bir türlü çözemeyen ülkeler, en son Viyana’da toplanmıştı. Viyana toplantısında Suriye’de faaliyet gösteren silahlı muhalif grupların hangisinin terörist grup olarak adlandırılacağı ana konuydu.
Viyana’da varılan “18 aylık somut takvim” çerçevesinde 1 Ocak’tan itibaren rejim ile muhalifler arasında müzakereler baÅŸlatarak bir geçiÅŸ hükümeti oluÅŸturulması öngörülmüştü.
Rusya; Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın desteklediÄŸi bazı silahlı grupların terörist olarak nitelendirilmesini istiyor. Ancak Suudi Arabistan, bu grupları Riyad toplantısına davet ederek onları müzakere masasına oturacak Suriyeli muhaliflerin saflarına katma niyetinde.
‘Viyana deÄŸil Cenevre esas alınmalı’
SMDK Başkanı Halid Hoca, Riyad toplantısının hedefleriyle ilgili şunları söylemişti:
"Riyad'taki hedef, tüm muhalif grupların geçiÅŸ süreciyle ilgili pozisyonlarını birleÅŸtirmek, geçiÅŸ döneminde nasıl bir Suriye görmek istediÄŸimizi konuÅŸmak. Tüm gruplar, SMDK, sahadaki gruplar, Ulusal Koordinasyon Kurulu (Suriye’nin içindeki muhalif gruplardan) da davetli. STK'lar da davetli, milli figürler de var. 80-100 kiÅŸilik katılım olacak. Yeni vizyonumuzu ortaya koyacağız. Esed sonrası Suriye konusunda büyük oranda mutabakatımız var. Bundan sonra 'Suriye muhalefeti farklı fraksiyonlardan oluÅŸuyor' denmesin diye hepimiz Riyad'da bir araya gelip, ortak deklarasyon yayınlayacağız"
Riyad toplantısının Viyana sürecine de olumlu etki edeceğini dile getiren Hoca, "Riyad, Viyana'dan önce planlandı. Viyana'da Suriye ile ilgili her ülke var, Suriye hariç. Biz Cenevre sürecini esas alıyoruz. Birleşmiş Milletler'in (BM) de desteklediği Cenevre sürecidir. Viyana, Cenevre'ye geri dönmek için olumlu bir adımdır. Ama kendi başına, yeni bir süreç değildir" ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AFP
Henüz yorum yapılmamış.