Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rafsancani'den Ä°ran'a sert eleÅŸtiriler

İran'da 'aşırılıkçılar' olarak nitelediği gruplara tepki gösteren İran eski cumhurbaşkanı Rafsancani, Hamaney'in görevde olduğu dini liderlik makamının yapısına ilişkin de eleştirel mesajlar verdi.



Ä°ran'da Devletin Maslahatını TeÅŸhis Konseyi BaÅŸkanı (DMTK) ve eski cumhurbaÅŸkanı Ali Ekber HaÅŸimi Rafsancani, Ä°ran'da radikal görüşlü grupların eskisine göre daha güçlü olduÄŸuna dikkati çekti. Rafsancani, dini liderliÄŸin (RehberliÄŸin) kontrolündeki kurumların, lideri seçen Uzmanlar Meclisi tarafından denetleyebilmesi gerektiÄŸini belirterek, meclisin çalışma ÅŸeklinin deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini vurguladı. 

Ä°ran yönetiminin en yetkin ismi olan dini lideri belirleyen Uzmanlar Meclisi'nde yer alacak din adamlarının seçimi için, Ä°ran'da ÅŸubat ayı sonunda halk oylaması yapılması bekleniyor. Seçime katılacak din adamları, Ã¼yelerinin yarısı dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanan Anayasayı Koruma Konseyi'nce belirlenecek.

Seçimlerin yaklaÅŸtığı bir dönemde Ä°ran'ın yarı resmi Ä°ran İşçi Haber Ajansı'na (ILNA) konuÅŸan Rafsancani, Ä°ran'da devlet yönetiminde ağırlıkları artan  ve "aşırılıkçılar" olarak nitelediÄŸi gruplara tepki gösterdi. Rafsancani, halihazırda Ayetullah Ali Hamaney'in görevde olduÄŸu dini liderlik makamının yapısına iliÅŸkin de eleÅŸtirel mesajlar verdi. 

Ä°ranlı üst düzey bir ismin dini liderliÄŸin yapısına iliÅŸkin ifadeleri nedeniyle Ä°ran içinde ve dışında dikkatleri çeken röportajında, aşırılığın ülkenin faydasına olmadığını devrim ve Ä°slam'ın bu olmadığını anlatmak için daha fazla çaba harcadığını ifade ederek, "Biz Ä°slam aleminin ve dünyanın her tarafında aşırılıkçılardan darbe yiyoruz.  Elbette ülkenin içindeki aşırılar kavga ve ihanettir ve ülke dışında ve dünyada da DAEÅž, Taliban, Boko Haram ve El Kaide ve diÄŸer birçok aşırı grup, Ä°slamın saf ve temiz adını katliamlar düzenlemek suretiyle kötülüyor. Aşırılıkçılar zamanızın tehlikeli bir ÅŸeyi. Toplamda bütün hayatımızın temel silahı kamuoyudur. Halk ikna olduÄŸunda devlet ve yetkililerle iÅŸ birliÄŸi yapar. Zararlı bir ÅŸey görünce de onu kenara çeker" dedi.

(Rehberi seçen) Uzmanlar Meclisinin seçim hazırlıkları baÅŸlamıştır. Halkın adaylara oy vermesi bekleniyor. Buradaki sorun Uzmanlar Meclisi'nin toplantılarının hiçbir zaman aleni olmamasıdır. Yaptıkları toplantıların detayları hakkında hiçbir bilgi verilmiyor. Bu durumun deÄŸiÅŸmesi ve yapılan toplantıların mahiyeti konusunda bilgi verilmesi mümkün mü? 

Ne zaman Rehber deÄŸiÅŸir veya olmazsa (vefat ederse) baÅŸkası gelir. Tekrar temelden alarak bir çalışma yapmaları gerekir.

Elbette bana göre bu ÅŸekilde olmamalı. Uzmanlar Meclisinde de "EÄŸer görevimizi iyi bir ÅŸekilde yapmak istiyorsak ülkenin bütün iÅŸleri rehberin gözetiminde olmalı, biz de bu iÅŸlerden habersiz olmamalıyız. Rehberlik ülkenin mutlak gücüdür. Bu yüzden biz de en azından rehberin gözetiminde olan ve herhangi bir kusura sahip olan kurumları rehbere açalım ve takip edelim ki bu kusurlar ortadan kalksın. EÄŸer kusur yerine güzellik varsa da onları da büyütüp teÅŸvik edelim" dedim. Bu iÅŸ (Uzmanlar Meclisinin kurumları denetlemesi) ÅŸimdiye kadar oluyordu ancak kendimizin koyduÄŸu kanunlarla sınırlandı. Ä°leride baÅŸka bir Uzmanlar Meclisi gelecek ve ne yapacağını da göreceÄŸiz.

Her ne kadar devletin geleceÄŸinden endiÅŸeli olsanız da birçok kiÅŸi sizi siyaseti bırakmanızı istiyor. Aslında sizin emekli olmanızı isteyen grup Ayetullah Misbah Yezdi ve onun taraftarlarıdır. EÄŸer emekli olmaya zorlanırsanız siyasetten çekilecek misiniz?

Aşırılıkçılar hiçbir zaman baÅŸarılı olamayacak. Fakat rahatsızlık verebilirler. EÄŸer bu konuda insan hoÅŸgörüye sahip olsa bu eleÅŸtiriler tuzu biberi olur ve bir grubu eleÅŸtirmek kötü deÄŸildir. Sözleri doÄŸru olmasa dahi edebe riayet ederlerse ve mantıklı konuÅŸurlarsa bana göre daha iyidir.

Aşırılıkçılar da nezakete riayet etmeli ve iyi iÅŸler yapmalılar. Bana göre o zaman faydalı olabilirler. Ben bu konuda bir sorun görmüyorum. Kültürel edepsizlik, toplumu bozuyor ve kötü izlere neden olarak devletin ÅŸahsiyetini aÅŸağı çekiyor. Bu gibi ÅŸeyler de iyi deÄŸil.

Maalesef, son yıllarda kalkınma programları, hedefler ve göstergeler doÄŸrultusunda ilerlememiÅŸtir. Siz de bu tür konulara çok önem veren bir ÅŸahsiyetsiniz. Size göre önemli olan Ã¼lkenin geliÅŸmesidir. Ãœlkemizde daha önce planlanan kalkınma programları neden  sonuca ve amaca ulaÅŸmıyor?

Hükümet ve meclisin koordinasyon içinde olması ve diğer kurumların rahatsızlık vermemesi halinde programların rahat bir şekilde sonuca ulaşacağına inanıyorum. Mesela hükümetimizde olan programlar sonuca ulaştı. Elbette bazı yerlerde çok önde ve bazı yerlerde de gerideydik ancak programımızı uygulamayı başardık. Çünkü uygulamada sorunumuz ve karşı çıkacak kimse yoktu.

Genellikle hükümetler sorunlarla karşılaşır ve koordinasyon olmaz. Son kalkınma planı  da bu ÅŸekilde oldu ve 4'üncü ve 5'inci planlar hükümetin planları kabul etmediÄŸi ÅŸartlarda hazırlandı. Hükümetin iÅŸleri rutindi ve genel olarak kiÅŸisel kararlar alınıyordu. Hükümet, ne meclisi ne DMTK'yı ne de konseyi kabul etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.