Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mahmud Abbas: İsrail'e nasıl güvenelim

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria ve Gazze'deki halk ayaklanmasının, İsrail'in devam eden ihlallerine cevap niteliğinde olduğunu belirtti.



Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Yolsuzlukla Mücadele Kurulu tarafından Bira kentinde düzenlenen törende yaptığı konuÅŸmada, ekim ayında baÅŸlayan olayları "gerekçeli halk ayaklanması" ÅŸeklinde nitelendirerek, ÅŸunları söyledi:

"Gençlere neden sokaklara çıktıklarını sorma hakkımız yok. Hepsinin yerleşim birimlerinin inşasının ve kutsallara yönelik ihlallerin devam etmesi gibi birçok nedeni var. Gençler Filistin devleti için bir temel göremiyor. Akıllarında ve kalplerinde ümitsizlik birikiyor. Çözüm nedir?"

"İsrail ile aramızda 1993'ten beri imzalanmış antlaşmalar var ancak hepsi fesholdu. Son olarak söz konusu antlaşmalara dönmenin mümkün olmadığını bildirdiler. Peki neden?" diye soran Abbas, şunları kaydetti:

"Halkımıza bir veya beş sene sonra Filistin devletinin kurulacağı yönünde umut aşılamak istiyoruz. Yerleşim birimleri inşasının sonlandırılmasını, esirlerin serbest bırakılmasını istiyoruz ancak onlar bunu kabul etmiyor. Barış yapma konusunda onlara nasıl güvenelim. Haklarımızda ısrarcıyız ve şartlar ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz."

Yolsuzluk konusuna da değinen Abbas, "Yolsuzluğu kökten yok etmek, hukuk devleti olmak istiyoruz" diye konuştu.

İsrail'in Filistinlilere saldırıları ve Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınları nedeniyle bölgede gerginlik giderek artarken, ekim ayı başından bu yana İsrail güçleri ve yerleşimcilerce öldürülen Filistinlilerin sayısı 120'yi buldu. Aynı dönemde 21 İsrailli de hayatını kaybetti.

Öte yandan, İsrail'in, "tehdit unsuru olmayan Filistinlileri sokak ortasında yargısız infaza tabi tutması", insan hakları örgütlerinin eleştirilerine neden oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.