Sosyal Medya

Dünya

Çek'lerin kapısı sadece Hristiyan sığınmacılara açıldı

Çek hükümeti, Irak'tan 153 Hristiyan sığınmacı kabul edeceğini açıkladı



Çek Hükümeti, Irak'tan 153 Hristiyan sığınmacı kabul edeceğini açıkladı.

Çek medyasında yer alan haberlere göre hükümet, Irak'ta IŞİD saldırılarından kaçan Hristiyan aileleri kabul edeceÄŸini bildirdi. Çek Cumhuriyeti BaÅŸbakanı Bohuslav Sobotka, Irak'tan Çek Cumhuriyeti'ne gelen 37 Hristiyan sığınmacının yerleÅŸtirildiÄŸini, 116 sığınmacının daha kabul edilmesine karar verildiÄŸini ve toplam 153 Hristiyan sığınmacının kabul edileceÄŸini açıkladı.

Sığınmacıların, kilise kurumlarının himayesinde başlatılan yerleştirme projesi kapsamında finanse edileceğini belirten Başbakan Sobotka, "Onlar, Irak'ta IŞİD saldırıları sonucu zor durumda kalan Hristiyan azınlığın üyeleri ve yardım talebi üzerine Çek Cumhuriyeti'ne getirilenlerdir. Onlara, ülkemizde uluslararası koruma garantisi verilmeli, entegrasyon şansı ve emniyet içinde yeni bir hayata başlamaları sağlanmalı" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ise Irak ve Suriye'de yüzyıllardır hayatlarını kaybeden azınlıkların korunmasına yönelik bir adım attıklarını söyledi. Zaoralek, "Binlerce yıldır orada yaşıyorlar. Ancak şimdi yaşamlarını sürdürmeleri imkansız görünüyor. Eğer bu azınlıkları kurtaramazsak kültürel trajedi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek eğitimli çocuklu aileler, dul ve yetimlerden oluşacak sığınmacıların, 2016'nın ocak ve şubat aylarında ülkeye getirileceği belirtildi.

Sığınmacılara Çek dili eğitimi, iş ve barınma imkanı sağlanacağı kaydedildi.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, daha önce Suriye'deki savaştan kaçanlardan, sadece Hristiyan sığınmacıları kabul edeceklerini açıklamış ve tepkilere neden olmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.