Sosyal Medya

YaÅŸam

O Avrupa ülkesiyle akraba çıktık!

Yapılan yeni bir genetik çalışma İrlanda erkek nüfusunun önemli bir kesiminin Anadolu kökenli olduklarını gösterdi.



Yapılan yeni bir genetik çalışma Ä°rlanda erkek nüfusunun önemli bir kesiminin Anadolu kökenli olduklarını gösterdi. irishcentral.com sayfasında yayınlanan habere göre, babadan oÄŸula geçen Y kromozomu incelendiÄŸinde nüfusun erkek popülasyonunun 6000 yıl önce Anadolu'dan yola çıkan çiftçilerin torunları oldukları sonucuna varılıyor.

London Times'a konuşan araştırmanın önde gelen ismi Patricia Balaresque, bölgeye yerleşen göçebe bir çiftçi nüfusunun zaman içerisinde bölgedeki avcı-toplayıcı erkek nüfusuna baskın gelebilecek özellikler taşımış olabileceklerini ve bu sebeple zaman içerisinde bölgenin asıl erkek nüfusunun bu maharetli çiftçiler karşısında direnmeye devam edememiş olmaları bir olasılık olarak ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor. Belki de hayatta kalmak adına daha fazla güvence sağlayan çiftçilik mesleği bölgeye sonradan göç eden erkek topluluğunu yerli kadınların gözünde daha çekici bir hale getirmiştir ve böylelikle nesilden nesile yerli erkek nüfusu bu şekilde azalmıştır deniyor.

Ä°RLANDALILARIN YÃœZDE 85'Ä° ANADOLU'DAN

Ä°rlandalı erkek nüfusunun %85'inin genetik anlamda Orta DoÄŸu'ya ve bilhassa Türkiye'ye dayandığını belirten araÅŸtırma Leicester Ãœniversitesi tarafından hayata geçirildi. Tarım devrimi, insanlığın nüfusunun artmasını saÄŸlayan ve gıda depolayabilme becerimizi de yükselten olayların tetikleyicileri arasında ilk sıradadır.

Britanya nüfusunun %60-65'inde Anadolu'dan geldiklerine dair önemli iÅŸaretler görüyoruz. Ä°berya Yarımadası ve Ä°rlanda'da durum farklı deÄŸil. AraÅŸtırma sonuçları, yakın geçmiÅŸe kadar Ä°rlanda jenolojisi hakkında bildiklerimizle çeliÅŸir nitelikte sonuçlar vermiÅŸ durumda. Bu güne kadar nüfusun kökenleri, ÅŸimdi Ä°spanya ve Portekiz'de yaÅŸamış ve buzul çağında hayatta kalmayı baÅŸarmış avcı-toplayıcılar, genetik mirasın asıl kökenleri sanılıyordu.

KADINLAR İÇİN TERCİH SEBEBİ

''Ä°rlanda erkeÄŸinin Y kromozomunun tarihçesi degrade bir geçiÅŸe sahip. Bu degradenin bir ucu Türkiye ve Avrupa'nın güney doÄŸusuna dayanıyor ve bu frekans azımsanamayacak yükseklikte bir seviyeye sahip'' yorumunu yapan Leicester Ãœniversitesi'nden Mark Jobling de Patricia Balaresque'nın verdiÄŸi bilgileri doÄŸrulayarak sözlerine ÅŸunları ekliyor; ''Bölgeye sonradan yerleÅŸen göçebe bir tarım toplumunun avcı toplayıcı yerli erkek nüfusundan daha üstün özellikler taşıması nedeniyle yeni yerleÅŸimciler kadınlar için tercih sebebi haline gelmiÅŸ olabilirler.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.