Türkmenistan, Gürcistan, Ä°ran ve Pakistan devlet yetkilileriyle ikili görüşmelerde Rusya’yla uçak krizinin de gündeme geldiÄŸini belirten CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, “Çözüm noktasında ‘neler yapılabilir’ sorularını sordular.
Kendilerine asla gerilimden yana olmadığımızı söyledik. Görüştüğümüz liderlerden, ‘Bu hususta biz ne yapabiliriz’ diye soranlar oldu” dedi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerle sohbetinde özetle şöyle konuÅŸtu:
GERİLİMDEN YANA DEĞİLİZ
Tarafsızlık Konferansı sebebiyle Türkmenistan’da bulundunuz. Program genelde nasıl geçti?
Türkmenistan’da bazı devlet baÅŸkanlarıyla temaslarımızın yanı sıra, Türkmenistan Devlet BaÅŸkanı Sayın Berdimuhammedov baÅŸta olmak üzere Gürcistan CumhurbaÅŸkanı MargvelaÅŸvili, Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Birinci Yardımcısı Ä°shak Cihangiri, Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif ile ikili görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerde Rusya konusu da gündeme geldi. Genelde çözüm noktasında ‘neler yapılabilir’ sorularını sordular. Liderlerden, ‘Bu hususta biz ne yapabiliriz’ diye soranlar oldu. Türkiye olarak biz gerilimden yana deÄŸiliz; Rusya ile stratejik ortaklıklığı devam ettirelim istiyoruz.
Rusya’dan yeni bir mesaj var mı?
Bekliyoruz, bakalım göreceğiz.
Gerginlik Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelerde bir tedirginliğe neden oldu mu?
Biz gerginlikten yana olmadığımız gibi hiçbir ülke de bölgede bir rahatsızlık olsun istemiyor. Aidiyeti, milliyeti belli olmayan bir savaş uçağının hava sahası ihlali yapması, uyarılara da aldırmaması neticesinde hesapta olmayan böyle bir durumun meydana gelmiş olması düşündürücüdür, üzücüdür. Biz böyle bir şeyle karşı karşıya kalmayı arzu etmezdik. Ama bir başka açıdan da egemenlik alanınız üzerinde bir yanlış yapılıyor. Bu yanlışı kim yapıyor? Tabii ki yönetici yapmıyor. Uyarılara kulak asmayan, uyarıları duymayan oradaki pilotlardır. Bu durumda bizim pilotlarımız da elbette görevlerini yapmak durumunda. O da angajman kurallarının çalıştırılmasıdır. Ama netice itibarıyla, uyarılara aldırmayan ya da uyarıları duymayan bir pilotun yanlışı sebebiyle meydana gelen bir hadisenin, iki ülkenin stratejik ilişkilerine fatura edilmemesi gerekir. Hadiseyi ikili ilişkilere fatura etme eğilimleri, gerçekten bizleri de üzmüştür.
SAYIN PUTÄ°N BENÄ° Ä°YÄ° TANIYOR
ABD, NATO, AB ülkeleri krizde ‘Türkiye kendi savunma hakkını kullandı’ diyorlar. Peki Rusya hinterlandındaki ülkeler meseleyi nasıl görüyor?
Herkes ‘KeÅŸke böyle bir durum yaÅŸanmasaydı’ noktasında. Hepsi de bu hadisenin aşılmasından yana. ‘Barışı nasıl saÄŸlarız, tekrar bir araya nasıl getiririz’, bunun gayreti içerisindeler.
Putin’in sert açıklamaları oldu. Sanki beklemediÄŸi bir durumla karşılaÅŸmış gibiydi. O açıklamalarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmeniz ne olur?
Sayın Putin aslında beni iyi tanıyor. Gerek Türkiye ziyaretinde, gerek daha önceleri bir araya geliÅŸlerimizde olsun ÅŸahsıma yönelik methü senaları var. Dolayısıyla olayın hemen akabindeki açıklamaların duygusal olduÄŸunu düşünüyorum. Yapmamız gereken, bir gerilime fırsat vermeden diplomatik yollarla bu hadiseyi aÅŸmak; daha önceki iliÅŸkilerimizi devam ettirmenin gayreti içinde olmaktır. m Ä°ran’la görüşmelerde hava nasıl?Ä°ranlılarla bölgeyi konuÅŸtuk. “Bizim sizinle Suriye ve Irak’taki yaklaşımımız aynı deÄŸil. Ama ÅŸu mezhebi yaklaşımdan lütfen kurtulalım. Ve münasebetlerimizi de temenni ederiz ki daha önce olduÄŸu noktaya taşırız” dedik.
Henüz yorum yapılmamış.