Sosyal Medya

Güncel

Valilik: HDP'nin yürüyüşü yasadışı

Diyarbakır Valiliği, HDP ve DBP tarafından yarın Diyarbakır'da yapılması planlanan yürüyüşün mevzuata aykırı olduğunu belirterek, vatandaşlardan kanunsuz çağrılara uymamalarını istedi.



Diyarbakır ValiliÄŸi'nce, HDP ve DBP tarafından yarın yapılması planlanan yürüyüşe iliÅŸkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 6. maddesinde, “Åžehir ve kasabalarda ve gerekli görülen diÄŸer yerlerde hangi meydan ve açık yerlerde veya yollarda toplantı veya yürüyüş yapılabileceÄŸi ve bu toplantı ve yürüyüş için toplanma ve dağılma yerleri ile izlenecek yol ve yönler vali ve kaymakamlarca kararlaÅŸtırılarak alışılmış araçlarla önceden duyurulur. Bu yerler hakkında sonradan yapılacak deÄŸiÅŸiklikler duyurudan 15 gün sonra geçerli olur. Toplantı yerlerinin tespitinde gidiÅŸ geliÅŸi, güvenliÄŸi bozmayacak ve pazarların kurulmasına engel olmayacak biçimde, toplantıların genel olarak yapıldığı elektrik tesisatı olan yerler tercih edilir" denildiÄŸi belirtildi.

Bu çerçevede, Diyarbakır'da yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri için Ä°stasyon Meydanı, Fuar Alanı ve Nevruz Alanı'nın belirlendiÄŸine dikkat çekilen açıklamada, “Yine aynı kanun 9. madde de, 'Bu kanuna göre yapılacak toplantılar, fiil ehliyetine sahip ve 18 yaşını doldurmuÅŸ, en az 7 kiÅŸiden oluÅŸan bir düzenleme kurulu tarafından düzenlenir. Bu kurul, kendi aralarından birini baÅŸkan seçer. Diplomatik dokunulmazlıkları bulunan kiÅŸiler, düzenleme kurulu baÅŸkan veya üyesi olamazlar. Tüzel kiÅŸilerin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeleri, yetkili organlarının kararına baÄŸlıdır.' 10. madde de, 'Toplantı yapılabilmesi için, düzenleme kurulu üyelerinin tamamının imzalayacakları bir bildirim, toplantının yapılmasından en az 48 saat önce ve çalışma saatleri içinde, toplantının yapılacağı yerin baÄŸlı bulunduÄŸu valilik veya kaymakamlığa verilir.' denilmektedir. 14 Aralık 2015 Pazartesi günü saat 12.00'da ilimiz YeniÅŸehir ilçesi Çiftkapı (Esma Ocak Çay Bahçesi) önünde yapılacağı duyurulan gösteri yürüyüşü ilgili mevzuata aykırılık teÅŸkil etmektedir. VatandaÅŸlarımızın kanunsuz olarak yapılacak olan yürüyüşü, bu açıdan deÄŸerlendirmeleri önem arz etmekte olup kanunsuz çaÄŸrılara itibar edilmemesi Diyarbakır'ımızın huzur ve güvenliÄŸine katkı saÄŸlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.