Sosyal Medya

Güncel

Rusya Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasını istiyor

Rus bakan Lavrov, IŞİD'le müğcadele kapsamında acilen Türkiye - Suriye sınırının kapatılması gerektiğini savundu



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Suriye sınırının derhal kapatılması gerektiğini söyledi.

Ä°talya’nın baÅŸkenti Roma’da dün baÅŸlayan Akdeniz Diyalogları Forumu’nda (MED 2015) bir konuÅŸma yapan Sergey Lavrov, IŞİD’le iÅŸbirliÄŸi yapanların durdurulması gerektiÄŸini savunarak, Suriye’deki çatışmanın sona ermesi için askeri eylem ile siyasi sürecin birlikte yürütülmesi gerektiÄŸini belirtti.

Lavrov, Türkiye-Suriye sınırının derhal kapanmasının, Rusya için artan ihtiyaçtan doğan acil bir önlem olduğunu, uluslararası toplumun da buna daha fazla ikna olduğunu öne sürdü.

Lavrov, “24 Kasım’da terörle mücadele eden Rus savaÅŸ uçağının düşürülmesinde olduÄŸu gibi, terörden bahsetmek istemiyorsak, IŞİD’le verimli bir ÅŸekilde mücadele edilmek isteniyorsa, ikili oyunları ve her türlü aşırılık yanlılarına desteÄŸe son vermeliyiz” diye konuÅŸtu.

“RUSYA, SURÄ°YE’NÄ°N BÖLÃœNMESÄ°NE KARÅžI”

Askeri, finansal ve baÅŸka türlü yardımlar yapılan ‘terörist grup’ların, Esad rejimini devirmek gibi bazı siyasal amaçlar için kullanıldıktan sonra oyun dışına atılabileceÄŸini düşünenlerin yanıldığını dile getiren Lavrov, Afganistan’da da yaÅŸandığı üzere, gerek gördüklerinde teröristlerin sponsorlarına karşı isyan ettiÄŸini söyledi.

Lavrov, ABD öncülüğündeki koalisyonun, IŞİD’i zayıflatırken, aynı zamanda onunla mücadele eden temel güç olan Esad rejimine baÄŸlı ordunun zayıflatmasını ise “şüpheli strateji” diye niteledi.

Rus Bakan ayrıca Rusya’nın, Suriye’nin bölünmesine karşı olduÄŸunu da ekledi.

“ÅžAM’DAN NEDEN Ä°ZÄ°N ALINMADIÄžINI ANLAMIYORUM”

Lavrov, foruma katılmadan önce İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile bir araya geldi. İkili daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Burada, IŞİD’in Kuzey Kafkasya’ya yönelik planları olduÄŸunu öne süren Lavrov, bu tehdidin ortadan kaldırılması gerektiÄŸini söyledi.

Rusya’nın, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona katılmaya sıcak bakmadığı yönündeki tavrını yineleyen Lavrov, bu koalisyonu, “potansiyel etkili bir partner” olarak gördüklerini kaydederek, “Bu koalisyonun etkili olabilmesi, BM Güvenlik Konseyi kararına dayanmasından geçer. Bu koalisyon kurulurken Irak’ın izni alındı. Ancak neden Åžam’dan onay alınmadığını anlamıyorum” dedi.

“Terörizme karşı, 2. Dünya Savaşı’nda Nazizm’e karşı olduÄŸu gibi bir koalisyon oluÅŸturmamız lazım” diyen Lavrov, “O zaman, kapitalist batı ile Sovyetler BirliÄŸi arasında büyük farklılıklar vardı, ama bunları bir kenara bırakarak, ortak düşmana karşı birlikte mücadele vermiÅŸtik” dedi.

“TERÖRÄ°ST GRUPLARI TANIMLAMALIYIZ”

Terörist grupların tanımlanarak, buna iliÅŸkin bir liste hazırlanması gerektiÄŸini de dile getiren Lavrov, “Bu liste, gerek Suriye otoriteleri ve gerekse de muhalefet liderleriyle görüşmeye devam etmek için gerekli” dedi.

Rusya’nın, Suriye’deki terörist gruplara iliÅŸkin istihbarat paylaşımını sürdüreceÄŸini açıklayan Rus Bakan, koalisyon ülkelerinin, Esad’ın sahneden çıkmasının gerekliliÄŸine yönelik açıklamalarını da, “Bu, gözlerini kapamak ve IŞİD’in eylemlerini teÅŸvik etmek anlamına gelirken, koalisyondaki partnerlerimizin amaçlarını da anlaşılmaz kılıyor” dedi.

Lavrov, tüm hırsları ve jeopolitik gerekçeleri bir kenara bırakıp, ana hedefleri olan IŞİD’i imha etmek için birleÅŸmenin lüzumuna dikkat çekti.

Basın toplantısında, Rusya’nın Libya’da IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenleyip düzenlemeyeceÄŸine iliÅŸkin bir soruya ise Lavrov, böyle bir projeleri olmadığını, Libya hükümetinden böyle bir talep almadıkları karşılığını verirken, “Zaten Libya’da bunu isteyebilecek bir hükümet de yok” ifadelerini kullandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.