Sosyal Medya

Dünya

Yurtdışındaki Özbekler zorla geri çağrılıyor

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve hükümeti, Türkiye'de çalışan Özbek vatandaşlarını ülkeye geri getirmek için ailelerine baskı yapıyor



Özbekistan'da Kerimov rejiminin baskılarından kaçarak Türkiye’de gelen ve çalışan Özbek vatandaÅŸlarının, ülkeye geri getirilmesi için istihbarat, polis ve mahalli idare yetkilileri seferber oldu.

Azadlık radyosunun haberine göre, Özbek polisi ve istihbarat yetkilileri, Türkiye’de bulunan Özbek vatandaÅŸlarının tespit edilmesi için, onların yakınları ile mülakat yapmaya ve özel bilgilendirme belgesi imzalatmaya baÅŸladı.

Özbekistan’daki mahalle komiteleri tarafından elde edilen bilgilere göre Türkiye'de bulunanların aileleri ile yapılan bu görüşmelerin ülke genelinde devam etmekte olan terörle mücadele kampanyası çerçevesinde tedbir amaçlı olarak gerçekleÅŸtiriliyor.

Ä°smini açıklamadan Azadlık radyosuna konuÅŸan TaÅŸkent’teki mahalli yetkililerinden birisi, mahallesinde, ÅŸu an Türkiye’de bulunan 6 kiÅŸinin ailelerinin hükümet kontrolü altına alındığını söyledi.

Mahalli yetkili, "Biz bu 6 kiÅŸinin Türkiye’ye ne zaman gittiÄŸi ve hazırda nerede bulunduÄŸu, ne iÅŸ yaptığı hakkında bütün bilgileri topladık. Esasında onlar hakkında önceden de bazı bilgilerimiz vardı. Ancak ÅŸimdi terörle mücadele önlemleri kapsamında onları ve ailelerini daha sıkı kontrol altına almak için ailelerinden tüm bilgileri aldık” dedi.

Bazı mahallelerde ise Özbek yetkililer Türkiye'de uzun süre kalanların ailelerinden, Türkiye'deki aile fertlerinin evlerine dönmesini talep ediyor.

Türkiye'de çalışan bir Özbek vatandaşı radyoya gönderdiÄŸi mektupta birçok kiÅŸinin bu baskılar altında Özbekistan'a dönmek zorunda kaldığını yazdı.

Mektupta, "Bu mektubu size Türkiye’den gönderiyorum. Özbekistan’daki yakınlarımızın dediklerine göre, evlerimize mahalle komutası baÅŸkanı ve polisler gelerek, bizim yurda dönmemiz için baskı yapıyorlarmış. Burada çalışan Surhanderya, Semerkant ve Jizzak ilinden gelen arkadaÅŸlarda aynı ÅŸeyi söylüyorlar…”.

Özbekistan bağımsızlığından sonra dikte rejiminin dini, siyasi ve ekonomik baskılarından ve zulmünden kaçan yaklaşık 5 milyon Özbek, başta Rusya, Güney Kore ve Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine göç etmek mecburiyetinde kaldı.

Åžu anda on binlerce Özbek vatandaşı bu nedenlerden dolayı Türkiye’de bulunuyor. Ä°slam Kerimov rejimi, ülkeden ayrılan vatandaÅŸlarını devamlı olarak takip etmekte, onların ailelerine baskı yapmakta ve bazılarına suikast dahi düzenliyor.

10 Aralık 2014 tarihinde Özbekistan’dan kaçarak Ä°stanbul’a yerleÅŸen Abdulla Buhari isimli Özbek imam Zeytinburnu’da silahlı saldırıda öldürülmüş ve bu suikastla ilgili bir Özbek vatandaşı tutuklanmıştı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov 5 Aralık'ta Anayasa günü töreni toplantısında yaptığı konuşmada Özbek polisinin bağımsızlıktan sonra yasa dışı çalıştığını itiraf etmişti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.