Sosyal Medya

Güncel

Irak BM'ye Türkiye'yi şikayet ediyor

Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Fidan'ın Bağdat'a yaptıkları ziyaretin ardından Türk Dışişleri 'mutabakat sağlandı' açıklamasını yaptı. Ancak bu açıklamanın hemen ardından Irak Başbakanı İbadi, BMGK'ya resmi şikayet başvurusu yapması için Irak Dışişleri'ne talimat verdi.



BaÅŸbakanlık, DışiÅŸleri  MüsteÅŸarı Büyükelçi Feridun SinirlioÄŸlu ve MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın BaÄŸdat'a yaptığı ziyaretle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin IŞİD'le savaÅŸta Irak'a verdiÄŸi desteÄŸi sürdürme noktasında kararlı olduÄŸu belirtildi. BaÅŸika'daki Türk askerlerinin tanzimi konusunda da Irak hükümetinin hassasiyetlerinin dikkate alınacağı ifade edildi. Ancak Açıklamadan hemen sonra BaÄŸdat'tan tam tersi hamle geldi. Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, BM Güvenlik Konseyi'ne resmi ÅŸikayt baÅŸvurusunda bulunması için DışiÅŸleri Bakanlığı'na talimat verdi. 

Ankara'dan yapılan açıklama ise şöyleydi: 

"DışiÅŸleri  MüsteÅŸarı Büyükelçi Feridun SinirlioÄŸlu ve MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan, BaÅŸbakanımızın  Özel Temsilcileri sıfatıyla 10 Aralık 2015 tarihinde BaÄŸdat'a giderek Irak BaÅŸbakanı Haydar el Ebadi, DışiÅŸleri Bakanı Ä°brahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el Ubeydi ile görüşmelerde bulunmuÅŸlardır.

Görüşmelerde, Irak'ın egemenliÄŸine ve toprak bütünlüğüne duyduÄŸumuz saygı vurgulanmış,  DEAÅž terör örgütüne karşı mücadelede Irak yönetimine vermekte olduÄŸumuz desteÄŸin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımız teyid edilmiÅŸtir.

DEAŞ'la mücadeleye katılacak Iraklı gönüllülerin tarafımızdan eğitildiği Başika'daki kampa yönelik son dönemde yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle arttırılan koruma gücüne mensup askeri personelin alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu da Irak Hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak kararlaştırılmış, aynı zamanda, Irak Hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmalar oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalınmıştır."

Irak hükümeti, SinirlioÄŸlu ve Fidan'ın ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamasında ise "Krizin çözülmesinin tek yolu, Türk askerlerinin tamamen çekilmesidir" ifadesini kullanmıştı. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.