Sosyal Medya

Güncel

Mültecilere vatandaşlık verilsin

"Dünya İnsan Hakları Günü'nde İnsan Hakları Perspektifinde Mültecilik” sempozyumunda göçmen dramı ele alındı. İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Teröre bulaşmayan mültecilere vatandaşlık hakkı verilmelidir” dedi.



Uluslararası Mülteci Hakları DerneÄŸi, Ä°HH ve Memur-Sen'in katkılarıyla organize edilen “Dünya Ä°nsan Hakları Günü'nde Ä°nsan Hakları Perspektifinde Mültecilik” baÅŸlıklı sempozyumunda kanayan yara mültecilik sorunu tartışıldı. Ä°stanbul Ãœniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Salonu'nda düzenlenen sempozyumda konuÅŸan Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı Genel BaÅŸkanı Bülent Yıldırım, Türkiye'nin mülteciler için elinden geleni yaptığını fakat eksiklikleri bulunduÄŸunu ifade etti. Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:

NÃœFUS DA Ä°MKAN DA ARTAR

Yıldırım, ÅŸunları kaydetti: “Dünyanın en fakir ülkelerinden BangladeÅŸ 1,5 milyon Arakanlı'yı mülteci olarak kabul ediyor da Almanya 20 bin mülteci alınca havalara zıplıyor. Bir taraftan da mühendisi ve doktoru alıyor. Onun için hepimiz gayret etmemiz lazım. EÄŸer denizlerde ölümler devam edecekse o kapıların açılması için sadece Suriyeliler deÄŸil, hepimiz oraya yürümek zorundayız. Ya da 'Sizin Avrupa'ya gitmenize gerek yok. Bütün haklarınızı veriyoruz' diyeceÄŸiz. Bu mültecilerde ÅŸartları oluÅŸanlara, teröre veya baÅŸka bir ÅŸeye bulaÅŸmayanlara, mutlaka vatandaÅŸlık hakkı verilmelidir. Türkiye'nin nüfusu ne kadar artarsa imkanlar da o kadar artar.”

GÖÇMENLİK TERCİH DEĞİL

Uluslararası Mülteci Hakları DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı UÄŸur Yıldırım da “Mültecilik sorununu çözmek gerekiyorsa, öncelikle mülteciliÄŸi ortaya çıkaran sebeplerin halledilmesi gerekiyor. Çünkü mültecilik bir tercih deÄŸil. Ama dünyada her gün onlarca çocuk mülteci olarak doÄŸuyor” dedi.

ANADOLU Ä°NSANI ENSAR'DIR

Memur-Sen Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Bayraktutar ise Anadolu'nun tarih boyunca mazlumların sığınağı olduÄŸunu ifade ederek, “Anadolu insanı ana ÅŸefkatiyle zulme uÄŸrayanlara kucak açmıştır” dedi. Anadolu insanının her zaman ensar gibi davrandığını ve tarihsel rol modellerinin muhacir-ensar iliÅŸkisi olduÄŸunu aktaran Bayraktutar, “Anadolu insanının mültecilere sahip çıkma, el uzatma civanmertliÄŸi elbette her türlü takdirin de üzerindedir” deÄŸerlendirmelerinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.