Sosyal Medya

Coğrafyamız

Muhaliflerden ortak bildiri

Riyad'da toplanan Suriyeli muhalif grupların temsilcileri ortak bir bildiri yayınladı. Esed'in geçiş sürecinden önce görevi bırakması taleplerini yineleyen muhalifler, BM denetiminde bir ateşkese de sıcak bakıyor. Muhalifler, rejimle müzakere masasına oturacak heyet konusunda da uzlaştı. Müzakerelerden çekildiğini açıklayan Ahrar-u Şam'ın da bildiride imzası görüldü.



8 Aralık'ta Riyad'da toplanan çok sayıda Suriyeli muhalif grup, Esed rejimiyle müzakereler için yeni bir mekanizma geliÅŸtirdi. Faklı siyasi ve askeri gruplar bir Yüksek Komite çatısı altında toplanacak. Komite 25 kiÅŸiden oluÅŸacak, üçte biri silahlı grupları temsil edecek. Bunlardan 6'sı SMDK, 5'i Koordinasyon Komitesi, 6'ısı silahlı gruplar tarafından atanacak. Kalan 8 kiÅŸi ise bağımsızlardan olacak. Muhaliflerin sözcüsü ve genel sekreteri de olacak.

18 Aralık'ta New York'ta düzenlenecek Suriye konferansı öncesi toplanan Suriyeli muhalifler, rejimle müzakere masasına oturacak heyeti de belirtti. Heyetin 15 kişiden oluşması kararlaştırıldı.

Ortak bildiri

Muhalif temsilcileri, konferansın ardından ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride Beşar Esed ve kurmaylarının geçiş sürecinden önce mutlaka görevi bırakması gerektiği ifade edildi. Muhalifler ayrıca "herkesi kapsayıcı, demokratik bir sivil devlet" kurulmasını istiyor. Ayrıca mevcut devlet kurumlarının varlıklarını sürdürmesi kararlaştırıldı.

Muhalifler, BirleÅŸmiÅŸ Milletler denetiminde bir ateÅŸkes fikrine de sıcak bakıyor. Ayrıca Esed'in geçiÅŸ süreci öncesi görevi bırakması istense de kesin bir tarih verilmedi. 

Riyad toplantısına katılan muhalif gruplar

Suudi Arabistan'ın çabalarıyla bir araya gelen Suriyeli muhalif gruplar arasında, en geniÅŸ çatı örgütü SMDK (Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu), Suriye’nin içinde faaliyet gösteren ve rejimin kabul ettiÄŸi muhalif Demokratik DeÄŸiÅŸim için Ulusal Koordinasyon Heyeti de yer alıyor. Toplantılara sahada etkili silahlı gruplar da katıldı.

Bunların en önemlileri; Ä°dlib ve Hama’da rejime karşı savaÅŸan Ahrar-u Åžam, Åžam’ın kırsalında güçlü olan CeyÅŸul Ä°slam ve Halep bölgesinde bulunan Cephe Åžamiye. Nusra Cephesi ve PKK'nın Suriye kolu PYD ise toplantılara davet edilmedi.

Ahrar-u Şam çekildi

Ahrar-u Åžam, PerÅŸembe günü konferanstan çekildiÄŸini açıkladı. Grup yazılı açıklamasında, konferansta en kritik rollerin SMDK ve diÄŸer gruplara verildiÄŸini ve bu grupların rejim destekçileri olduÄŸunu savundu. Rusya’nın müzakere etmek istemediÄŸi gruplardan birisi olan Ahrar-u Åžam, konferansı organize edenlerin Suriye halkının Müslüman kimliÄŸine vurgu yapmasını da beklediklerini söyledi.

Grup, “Biz konferanstan çekilirken diÄŸer Mücahitlere de dinlerinin, uluslarının ve halklarının tarafını seçmeleri çaÄŸrısı yapıyoruz. Onların hedeflerine ulaÅŸabilmeleri için yaptığımız fedakârlıkları da göz önünde bulundurmalılar” dedi.

Bildiride imzaları var

Reuters ajansı muhabiri, grubun konferanstan çekildiğini açıklamasına rağmen bildiride imzalarının bulunduğunu ifade etti. Gruptan ikinci bir açıklama gelmedi.

Viyana görüşmelerinde varılan anlaşmada Suriye'de siyasi geçiş sürecinin 1 Ocak 2016'dan itibaren başlayacağı konusunda uzlaşılmıştı. 6 aylık geçiş süreci sonrasında 18 ay içerisinde Suriye'de demokratik seçimlerin yapılması öngörülmüştü.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.