Sosyal Medya

Dünya

BM'den Rus ekonomisi için kötü haber

Rusya'nın bu yıl yüzde 3.8 küçüleceği, gelecek yıl ise 0 büyüme gerçekleştireceği tahmin ediliyor.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler, küresel ekonomik büyüme tahminlerini aÅŸağı yönlü revize ederek, bu yıl için yüzde 2.4, gelecek yıl içinse yüzde 2.9 büyüme beklediÄŸini açıkladı.

BM Küresel Ekonomik Büyüme 2016 raporunun tanıtımı BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yapıldı. Tamamı 19 Ocak'ta yayınlanacak raporda 6 ay öncesine göre büyüme rakamlarında yapılan aÅŸağı yönlü revizyon dikkat çekti.

Raporda 6 ay önce yüzde 2.8 olarak açıklanan 2015 küresel ekonomik büyüme tahminin yüzde 2.4'e, gelecek yılki büyüme tahmininin ise yüzde 3.1'den yüzde 2.9'a düşürüldüğü görülüyor. 2017 büyüme beklentisi ise yüzde 3.2 olarak açıklandı.

Raporda büyüme beklentilerinin aÅŸağı yönlü revize edilmesine gerekçe olarak baÅŸta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüş, finans piyasalarındaki dalgalanma, makroekonomik belirsizlikler, geliÅŸmekte ve geçiÅŸ ekonomilerinde yaÅŸanan ekonomik yavaÅŸlama, Ã‡in, Rusya ve Brezilya ekonomilerindeki büyüme rakamlarındaki olumsuz görünümün etkili olduÄŸu belirtildi.

Ekonomik yavaÅŸlamanın iÅŸsizliÄŸi artırdığı da vurgulanan raporda, iÅŸsizlik oranının Güney Amerika'da arttığı, Güney Afrika'da ise yüksek iÅŸsizlik oranının sürdüğü kaydedildi.

Basın toplantısında konuÅŸan BM Küresel Ekonomi Ä°zleme Ãœnitesi Åžefi Hamid RaÅŸid, ABD para politikasının normalleÅŸmesinin politik belirsizliÄŸi azaltacağını ve yatırımların artmasını teÅŸvik edebileceÄŸini söyledi.

RUS EKONOMİSİNİN BU YIL 3.8 KÜÇÜLMESİ BEKLENİYOR

Raporda bölgesel ve büyük ekonomilerdeki büyüme beklentilerine iliÅŸkin detaylara da yer verildi. Rus ekonomisindeki küçülme beklentisinin 6 ay öncesine göre 0.8 puan arttığı görülen raporda, Rusya'nın bu yıl yüzde 3.8 küçüleceÄŸi, gelecek yıl ise 0 büyüme gerçekleÅŸtireceÄŸi tahmin ediliyor.

Çin'in büyüme tahmini de 6 ay öncesine göre 0.1 puan düşürüldü ve bu ülkenin 2015'te 6.8, gelecek yıl ise 6.4 büyümesinin beklendiği vurgulandı.

Büyüme tahmininde en büyük deÄŸiÅŸiklik ise Brezilya'nın beklentilerinde gerçekleÅŸti. Bu ülke ekonomisinde 6 ay önce 2015 için 1.1 küçülme beklenirken bu küçülme rakamının 2.8'e revize edildiÄŸi görülüyor.

Raporda, ABD'nin büyüme beklenti rakamları ise bu yıl 2.4, gelecek yıl 2.6, 2017'de ise 2.8 olarak açıklandı. AB büyüme rakamları da sırasıyla 1.9, 2.0 ve 2.2 olarak belirtildi.

Tüm ülkelere iliÅŸkin rakamların yer aldığı raporun tamamı 19 Ocak'ta yayınlanacak.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.