Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi Arabistan: Esad her halükarda gidici

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Esad’ın ‘her halükarda’ görevinden ayrılacağını söyledi



Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) 36'ncı zirvesinde, Yemen'deki krizin KİK barış planı, ulusal diyalog görüşmeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararına uygun olarak, Suriye'deki krizin ise Cenevre-1 girişimi kapsamında çözülmesinin desteklendiği vurgulandı.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil El Cübeyr, “Esad hiç şüphe yok ki gidecek; ya siyasi bir çözümle, ki bu hepimiz için daha kolay olur, ya da askeri bir çözümle devrilir. Çünkü Suriye halkı artık Esad’ı istemiyor” dedi.

Suriye halkının Esad’ın iktidarda kalmasını istemediÄŸini, mezhepleri, ırkları ne olursa oldun tüm vatandaÅŸların hukukunu koruyan yeni bir sivil devleti kurmak istediÄŸini belirten Cübeyr, Suriyeli kardeÅŸlerinin hayalini gerçekleÅŸtirmek için onlara desteklerini sonuna kadar sürdüreceklerinin altını çizdi.

Cübeyr, ayrıca Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi Zirvesinden çıkan sonucun onu destekleyecek bir güç bulunmadığı nedeniyle baÄŸlayıcı olmayacağına iÅŸaret ederken, zirvenin asıl amacının Suriye’deki Muhalefeti dağıtmak isteyen bazı ülkelerin önünü kesmek için muhalefet hakkında görüşü birleÅŸtirmek olduÄŸunu söyledi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesinde, KİK'in Yemen'de güvenlik ve istikrarı sağlama konusundaki kararlığının altı çizilerek, ülkedeki krizin KİK barış planı, ulusal diyalog görüşmeleri ve BMGK'nın 2216 sayılı kararına uygun olarak siyasi yönden çözümünün desteklendiği belirtildi.

Yemen'de istenilen barışın sağlanması durumunda ülkenin yeniden imarı ve ülke ekonomisinin Körfez ekonomisiyle entegrasyonu için çalışma programı ortaya koymak amacıyla uluslararası bir konferans çağrısında bulunuldu.

Suriye'de Cenevre-1 girişimine uygun siyasi çözümün desteklendiği vurgulanan bildirgede, ayrıca Filistin davasına da "sınırsız destek" verildiği kaydedildi.

Terörle mücadele konusunda, tüm dünya ülkelerinin terör ve radikalizmle mücadelede üzerine düşen ortak sorumluluğu üstlenmesi gerektiği belirtildi.

Bildirgede bir sonraki zirvenin Bahreyn'de yapılacağına işaret edildi.

İki gün süren Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) 36'ncı toplantısı dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.