Sosyal Medya

Dünya

Kırgızistan'da günde 32 kız kaçırılıyor

Önce resmi hale getirilen geçtiğimiz yıllarda ise ağır hapis cezası kapsamına alınan kaçırarak evlenme geleneği, Kırgızistan'da halen günde onlarca kızın kaçırılmasına neden oluyor



Kırgızlar eski adetleri olduÄŸunu öne sürerek kızları kaçırarak evleniyor ve ağır hapis cezalarına raÄŸmen bu engellenemiyor. Ãœlkede hergün onlarca kız kaçırılarak evlenmek zorunda bırakılıyor. 

Kırgızistan'ın baÅŸkenti BiÅŸkek'te kızların erken evlenmesi sorunlarını merkeze alan bir toplantı düzenlendi. Toplantıda sunulan verilere göre, ülkede günde ortalama 32, yılda ise 12 bin kız kaçırılıyor. Bir yılda iki bine yakın kız da tacize maruz kalıyor.

Eski bir Kırgız geleneÄŸi olan kaçırarak evlenme, 1994 yılında serbest bırakılmıştı. Ä°tirazlar sonrası ise 2013 yılında meclis tarafından ele alınan ve kabul edilen yasayla kız kaçırma suçuna 7 ile 10 yıl arasında deÄŸiÅŸen ağır hapis cezası verilmesi kabul edilmiÅŸti. Kırgızistan Anayasası'nda da, "Hiçbir evlilik, iki tarafın gönüllü ve ortak rızası olmadan yapılamaz" maddesi yer alıyor.

Kırgızlar, kızı kaçırarak evlenmenin gelenekleri olduÄŸunu belirterek, kaçırılan kızların ve ailelerinin genelde mahkemeye baÅŸvurmadıklarını, istemedikleri halde duruma razı olduklarını söylüyor. Ãœlkede, 2010 ve 2011 yılında kız kaçırma olaylarından sadece 71 tanesi yargıya taşınmış, 2011 yılında ise 15 bin kız kaçırılarak zorla evlendirilmiÅŸti. 2012 yılından mitibaren ise evlenmek için kız kaçırma vak'alarında büyük bir düşüş gözlenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.