Sosyal Medya

Güncel

'Askerleri çekmemiz söz konusu değil'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat yönetimi ile gerginliğe neden olan Musul'daki Türk askerlerini geri çekmenin söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan, Rusya'nın konuyu BMGK'da gündeme getirmesiyle ilgili de, "Rusya'nın BMGK’ya gitmesi ne adına, o ayrı bir sorundur. Rusya Federasyonu burada taraf değildir" dedi.



Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleriyle ortak basın toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak'ın Musul bölgesindeki Türk askeri varlığı ve son dönemde Bağdat yönetimiyle yaşanan krizle ilgili değerlendirme yaptı. Erdoğan, Türk askerinin bölgede muharip olarak değil eğitim amaçlı bulunduğunu hatırlattı. Askerlerin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı, 21 Aralık'ta Türkiye, ABD ve Kuzey Irak'ın yapacağı bir toplantıdan da bahsetti.

"Buraya Türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir. Bu hareketten sonra da 2014’te merkezi yönetim Haydar Abadi’nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eÄŸitim noktalarında gerek asker gerek polis olarak talebi olmuÅŸtur. Askerlerimiz muharip olarak deÄŸil eÄŸitimci olarak gitti. Gerek BaÅŸika’da gerek diÄŸer kamp yerindeki yaptıkları iÅŸ eÄŸitim. Bu askerlerimizin eÄŸitimi verdikleri PeÅŸmerge sayısına göre de bu sayı yükseltilir veya azaltılır. Geri çekmek gibi bir durum söz konusu deÄŸil. Bu ayın 21’inde de ABD ve Kuzey Irak ile 3’lü bir toplantı olacak. Kuzey Irak hatta Irak’ın genelindeki geliÅŸmeleri deÄŸerlendireceÄŸiz."

"Rusya Federasyonu burada taraf deÄŸil"

Rusya, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) olaÄŸan toplantısında, Ankara ve BaÄŸdat arasında yaÅŸanan Musul krizini gündeme getirmiÅŸti. Ancak BMGK toplantı sonucunda, bu konuda herhangi bir açıklama ya da bildiri yayımlamaya gerek görmemiÅŸti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a, bu da soruldu. ErdoÄŸan, Rusya'nın burada taraf bir ülke olmadığını belirtti.

"Rusya’nın BMGK’ya gitmesi ne adına, o ayrı bir sorundur. Rusya Federasyonu burada taraf deÄŸildir. Biz oradan verilen cevabı da gördük. BMGK bu müracaatı reddetti. Bundan sonra ne olur, izlemeye devam ederiz. Ama biz Türkiye olarak özellikle bölgedeki geliÅŸmelerde koalisyon güçleriyle müşterek hareket alanını kendimize seçmiÅŸ bulunuyoruz. Talep edilmediÄŸimiz bir yerde deÄŸiliz. Her talep olan yerde de yokuz. Ama bizim bir özelliÄŸimiz var, nedir bu? Bizim bir tarafta 911 kilometre Suriye ile sınırımız var, bu bizim için hayati önem ifade etmektedir. Öbür tarafta yaklaşık 390 km Irak'la sınırımız var, bu da bizim için hayati önem ifade etmektedir. Rusya Federasyonu'nun bu ülkelerle bir sınırı mı var? Yok. Tartus'da zaten zamanında kendisine orada malum üs gibi bir yer kurmuÅŸlardı, ÅŸimdi o yetmedi bir de daha kuzeyde, Lazkiye'nin kuzeyinde yeni bir üs kurmak suretiyle oraya ÅŸu anda uçaklarıyla, füzeleriyle yerleÅŸmiÅŸ durumda. Önce onu dünyaya izah etmesi lâzım, 'Ben burada niye varım, niçin varım?'."

"Gerilimden yana olmayacağız, sabırlı olacağız"

"Bunları gayet güzel karşılıklı konuÅŸtuÄŸumuz zamanlarda hiç gündeme gelmedi ama ÅŸimdi hepsi gündeme geldi ve çok farklı bir yaklaşım içerisindeyken ÅŸimdi artık duygusal yaklaşımları görüyoruz. Yine de gerilimden yana olmayacağız, sabırlı olacağız. Ve bu sabırlı yaklaşım, inanıyorum ki diplomatik iliÅŸkilerimizi güçlü hale getirecektir. Belki yeniden inÅŸasına vesile olacaktır."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.