Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhalifler ortak komitede birleÅŸti

Suriyeli muhalifler, rejimle müzakere masasına oturacak heyet konusunda uzlaştı. 15 isimden oluşacak müzakere heyetinin üzerinde 23 kişilik Yüksek Heyet bulunacak. Bu heyette SMDK'yı 6, Koordinasyon Komitesi'ni 5, silahlı grupları 6 kişi temsil edecek, ayrıca 6 bağımsız isim de olacak.



8 Aralık'ta Riyad'da toplanan çok sayıda Suriyeli muhalif grup, ortak hareket için yeni bir mekanizma geliÅŸtirdi. Faklı siyasi ve askeri gruplar bir Yüksek Komite çatısı altında toplanacak. Komite 23 kiÅŸiden oluÅŸacak. Bunlardan 6'sı SMDK, 5'i Koordinasyon Komitesi, 6'ısı silahlı gruplar tarafından atanacak. Kalan 6 kiÅŸi ise bağımsızlardan olacak. Muhaliflerin sözcüsü ve genel sekreteri de olacak.

18 Aralık'ta New York'ta düzenlenecek Suriye konferansı öncesi toplanan Suriyeli muhalifler, rejimle müzakere masasına oturacak heyeti de belirtti. Heyetin 15 kişiden oluşması kararlaştırıldı.

Riyad toplantısına katılan muhalif gruplar

Suudi Arabistan'ın çabalarıyla bir araya gelen Suriyeli muhalif gruplar arasında, en geniÅŸ çatı örgütü SMDK (Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu), Suriye’nin içinde faaliyet gösteren ve rejimin kabul ettiÄŸi muhalif Demokratik DeÄŸiÅŸim için Ulusal Koordinasyon Heyeti de yer alıyor. Toplantılara sahada etkili silahlı gruplar da katıldı. Bunların en önemlileri; Ä°dlib ve Hama’da rejime karşı savaÅŸan Ahrar-u Åžam, Åžam’ın kırsalında güçlü olan CeyÅŸul Ä°slam ve Halep bölgesinde bulunan Cephe Åžamiye.

PKK'nın Suriye kolu PYD ise toplantılara davet edilmemiÅŸti. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.