Sosyal Medya

Güncel

PYD'den yeni adım

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, kendine yakın bazı küçük gruplar ile yerel meclis kurma kararı aldı.



Suriye'nin Haseke ilinin El-Malikiyye bölgesinde gerçekleÅŸtirilen toplantının sonuç bildirisinde PYD'nin kontrolünde"kanton" ilan ettiÄŸi bölgelerde "yerel meclis niteliÄŸinde "Demokratik Suriye Konseyi"nin kurulmasına karar verildiÄŸi belirtildi. Buna göre, "Demokratik Suriye Konseyi, PYD'nin askeri kolu YPG liderliÄŸindeki Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) temsil edecek. Bildiride, Suriye'de etnik ve dinsel azınlıklarının haklarının güvence altına alınması gerektiÄŸine de vurgu yapıldı.

PYD, ARAPLARA AÄ°T OKULLARI KAPATMIÅžTI

Uluslararası Af Örgütü, 13 Ekim'de yayımladığı raporunda PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkmen ve Arap sivillerin yaşadığı bölgelerde insan hakları ihlalinde bulunduğunu ve savaş suçu işlediğine dikkati çekmişti. PYD, kontrol ettiği Haseke'deki okullarda Kürtçe'yi zorunlu dil dersi haline getirmiş, uygulamayı reddeden Hristiyan Araplara ait okullar kapatılmıştı.

"ADEMİ MERKEZİYETÇİ YÖNETİM"

Haseke'de PYD öncülüğünde açıklanan sonuç bildirisinde ayrıca, Cenevre-1 Bildirisi doÄŸrultusunda geçiÅŸ sürecinin bir an önce baÅŸlaması ve sonucunda ülkede "ademi merkeziyetçi" yönetim kurulması konusunda anlaşıldığı ifade edildi. Bildiride, BeÅŸÅŸar Esed ve diÄŸer rejim mensuplarının statüsüyle ilgili ifadeler yer almadı.

Ekim ayında PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakınlığıyla bilinen gruplar "Suriye Demokratik Güçleri" adı altında birleÅŸmiÅŸti. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluÅŸturan CeyÅŸ el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin "Suriye Demokratik Güçleri" oluÅŸumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiÄŸi oluÅŸuma ABD'nin siyasi ve askeri desteÄŸi artmıştı. Rusya da geçen ay Türk hava sahasını ihlal eden savaÅŸ uçağının düşürülmesinin ardından PYD'ye doÄŸrudan silah ve mühimmat yardımına baÅŸlamıştı. PYD'nin diÄŸer destekçisi Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed de Ä°ngiliz The Sunday Times gazetesine önceki gün verdiÄŸi mülakatta örgüte yaptığı silah yardımının belgeleri olduÄŸunu itiraf etmiÅŸti.

PYD, haziran ayında Halep'in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı DAEŞ'ten alarak, Haseke'den başlayan ve Kobani'yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti. Halihazırda kontrol ettiği Kobani ile Afrin'i birleştirmeyi amaçlayan PYD'nin öncelikle DAEŞ'in hakim olduğu Cerablus ile muhaliflerin bulunduğu Azez'i ele geçirmesi gerekiyor.

Kaynak : AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.