Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye'ye 4 günde gaz veririz çıkışı

Rusya krizinden dolayı doğalgaz kesintisinin olup olmayacağı belirsizliğini korurken Katar'dan önemli çıkış geldi...



Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinin doğalgaza yansıması devam ederken, İran doğalgaz akışını yarıya indirmişti. Bu gelişmelerden sonra Türkiye'ye Katar'dan doğalgaz desteği konusunda önemli mesajlar verildi.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Uluslararası Ä°ÅŸ BirliÄŸi Platformu tarafından, TÄ°M ev sahipliÄŸinde düzenlenen, geçen yıl 540 milyon dolarlık ön anlaÅŸmanın imzalandığı 6. BoÄŸaziçi Zirvesi dün baÅŸladı. Bu yıl 750 milyon dolarlık anlaÅŸmanın hedeflendiÄŸi zirve, yarın sona erecek. 80 ülkenin siyaset ve iÅŸ dünyasının önde gelen isimlerini tek çatı altında toplayan etkinlik, "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla gerçekleÅŸtiriliyor. Zirveye onur konuÅŸması yapmak üzere katılan Katar Eski BaÅŸbakan Yardımcısı, Eski Sanayi ve Enerji Bakanı H.E. Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, gündemle ilgili soruları yanıtladı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Katar ziyaretinde yaptığı görüşmeler sonrasında Türkiye'nin doÄŸalgazda arz güvenliÄŸini garanti altına aldığını söyleyen Al-Attiyah, doÄŸalgaz tedarikinde Katar açısından hiçbir sorun olmadığını belirtti. "Türkiye'nin istediÄŸi kadar gazı tedarik etmeye hazırız" diyen Al-Attiyah, "Dünyanın en büyük LNG gemileri bizde. 4-5 günde istenilen miktarda gazı Türkiye'ye ulaÅŸtırırız" ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ FİYATLARI DA DÜŞTÜ

İki ülkenin yetkililerinin detaylar üzerinde görüşmeler yaptığını vurgulayan Al Attiyah, doğalgaz fiyatlarının da petrole bağlı olarak düştüğünü söyledi. Zirve'de bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, "Planlarımızı insan odaklı belirliyoruz. 2023'te mutlak yoksulluğu sıfırlamayı hedefliyoruz" dedi. İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı H.E. Prens TurkiAl Faisal Al Saud da, vahşi kapitalizmin dünyada yoksulluğu getirdiğini ifade etti. Al Saud, "Uluslararası siyasal ve ekonomik düzenin yeniden gözden geçirilerek insan odaklı bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Bunu İslam dini de emrediyor. Zekat vermek, kaynakların eşit dağıtılması gibi kurallar bunun sonucu" dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Ekonomik büyüme ve refah artışı karşılıklı etkileşim içerisinde. Türkiye OECD ülkeleri arasında 90'lı yıllarda ekonomisi en hızlı bozulan ülkeyken, 2000'lerde ekonomisi en hızlı düzelen ülke oldu" diye konuştu. Türkiye'nin son 10 yılda ihracatını 30 milyar dolardan 150 milyar dolara çıkardığını da vurgulayan Büyükekşi, "Türkiye'de yoksulluk oranı sivil toplum ve devletin birlikte yaptığı çalışmalar sayesinde gittikçe azalıyor" şeklinde konuştu. Büyükekşi, zirve süresince de ülkeye gelen yabancı konuklarla karşılıklı ticaretin artırılmasıyla ilgili görüşmeler yapacaklarını bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.