Sosyal Medya

Dünya

Danıştay'dan Yeşil Yol kararı

Danıştay, Tema Vakfı tarafından 'Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin 'Çevre Düzeni Plânı' için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerin doÄŸal varlıklarının deÄŸerlendirildiÄŸi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plânı, 2011 yılının AÄŸustos ayında dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlandı. TEMA Vakfı, daha sonra Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile ilgili, bir haftalık askı süresi içerisinde planın 36 maddesine itiraz etti. Ä°tirazlardan sonuç alamayan TEMA, planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 2011 yılının Aralık ayında Danıştay’a dava açtı. Dava kapsamında 2013 yılının Kasım ayında Danıştay üyeleri ile birlikte aralarında OrtadoÄŸu Teknik Ãœniversitesi (ODTÃœ) öğretim görevlilerinin yer aldığı bilirkiÅŸi heyeti, DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’ndeki 36 noktada 3 gün süreyle bilirkiÅŸi incelemesi yaptı.

"Bölgenin doğal kaynakları korunmuyor" vurgusu

Bilirkişi raporunda, Çevre Düzeni Plânı'nın bölgedeki önemli doğa koruma alanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını korumadığına vurgu yapıldı. Plânın, merkezine "yaşam önceliğini ve bunun sürdürülebilirliğini koyması gerekirken, sadece insanı esas alan bir yaklaşımla hazırlandığı" belirtildi. Planın ayrıca bölgedeki korunması gereken doğal varlıkları, 'doğal kaynak' olarak görmekle, ticarileştirilmesinin yolunu açtığına dikkat çekildi. Danıştay İdari Dava Daireleri, bilirkişi raporlarına dayanarak 6 ilin Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini durdurma kararı verdi.

YeÅŸil Yol Projesi nedir?

YeÅŸil Yol, Samsun’dan baÅŸlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylaları ve turizm merkezlerini üst koddan birbirine baÄŸlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluÄŸunda turizm yolu olarak planlandı. 7 metre geniÅŸliÄŸinde gidiÅŸ - geliÅŸ tek ÅŸerit olarak planlanan yolun zemini taÅŸ parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluÅŸan turizm merkezleri oluÅŸturulacak. Ä°ki yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. YeÅŸil yol projesi geçen yaz döneminde Rize’de protestolara neden olmuÅŸtu. ÇamlıhemÅŸin ilçesi Yukarı Kavron ve Samistal yaylaları arasındaki YeÅŸil Yol baÄŸlantısına karşı çıkan bölge halkı, iÅŸ makinelerinin önüne çıkarak eylem yapmıştı. Uzun süren protestolar ve tepkiler nedeniyle Rize ValiliÄŸi, Yukarı Kavrun-Samistal baÄŸlantı yolunu durdurmuÅŸtu.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.