Sosyal Medya

Güncel

Rusya'dan beklerken İran gazı kesti!

Rus uçağının düşürülmesi ile ortaya çıkan krizin ardından herkes Rusya'nın doğalgazı kesmesini beklerken kötü haber İran'dan geldi.



“Rusya ile yaÅŸanan gerginlik doÄŸalgaza yansır mı?” kaygısı yaÅŸanırken, ilk kesinti beklenmedik bir yerden, Ä°ran’dan geldi. Ä°ran “Ağır kış ÅŸartları nedeniyle iç tüketimim arttı” diyerek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı. Enerji yönetimi alarmda

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre; Rus savaÅŸ uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’nın yaptırımlarının ‘doÄŸalgaza sıçrayıp sıçramayacağı’ tartışılırken, Ä°ran ‘ağır kış ÅŸartları nedeniyle iç tüketimdeki artışı’ gerekçe göstererek Türkiye’ye gönderdiÄŸi gazı kıstı.

Günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiÄŸi Ä°ran’dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü. Özellikle DoÄŸu’da kış ÅŸartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaÅŸanmaması için ilk etapta BOTAÅž, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Buna göre yap-iÅŸlet ve yap-iÅŸletdevret yöntemiyle çalışan doÄŸalgaz santrallarına yazı gönderilerek bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oil’e geçilmesi istendi. Türkiye, yılda yaklaşık 6 milyar metreküp gaz aldığı Ä°ran ile benzer sorunları geçmiÅŸ yıllarda da yaÅŸamıştı. Ä°ran zaman zaman ‘kendi ihtiyacım arttı’ diyerek gazda kesintiye gitmiÅŸ, Türkiye de bunu Ä°ran gazının yüksek fiyatının yanı sıra ‘eksik teslimat’ yaptığını öne sürerek tahkime götürmüştü.

YA RUSYA DA KESERSE?

Enerji yönetiminde Ä°ran gazındaki azalma nedeniyle alarm verilirken, en büyük korku benzer bir mazeret ile Rusya’dan gelen gazda da herhangi bir sıkıntı olması. Çünkü Türkiye, Rusya’dan gelen Mavi Akım’dan 47 milyon metreküp, Batı Hattı’ndan da 42 milyon metreküp gaz alıyor. Yani neredeyse günlük ihtiyacın yarısı Rus gazı ile karşılanıyor. Türkiye’nin elinde tüm arz kaynakları ile birlikte depo dahil günlük 200 milyon metreküp kapasite bulunuyor. Ağır kış günlerinde tüketim 230 milyon metreküpe kadar ulaşınca sıkıntı yaÅŸanıyor.

GAZ ARZINI ARTIRMAYIZ AÇIKLAMASI

Ä°ran doÄŸalgazının Türkiye’ye ihracatı yapılan terminalin müdürü Sadık Ekberpur, dün Türkiye’ye gaz ihracatını önemli ölçüde artıracak teknik potansiyele sahip olmadıklarını açıkladı. Mehr’in haberine göre 25 yıllığına yapılan anlaÅŸma gereÄŸi Ä°ran’ın Türkiye’ye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ettiÄŸini belirten Ekberpur, bu anlaÅŸmaya baÄŸlı olduklarını dile getirdi.

TAHRAN’DA HAVALAR GÃœZEL!

Ä°ran doÄŸalgazda kesintiye neden olarak ağır kış ÅŸartlarını gösterdi ancak Tahran’da önümüzdeki 10 gün içinde hava sıcaklığı 6 ile 9 arasında deÄŸiÅŸiyor.

Türkiye’nin doÄŸalgaz tüketimi 2014’te 49.2 milyar metreküpe kadar ulaÅŸtı. DoÄŸalgaz ithalatında Ä°ran’ın payı yüzde 18’lerde. Toplam gazın yüzde 19’u konutlarda ısınma, yüzde 48’i ise elektrik üretiminde kullanılıyor.

PMUM’DA ELEKTRIK FÄ°YATI 4 KURUÅž YÃœKSELDÄ°

İran gazındaki kesinti haberi ilk etkisini, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) olarak ifade edilen gün öncesinde elektrik arz ve talebinin buluşturulduğu ve fiyatların belirlendiği piyasada gösterdi. Ortalama 14-15 kuruşlarda olan elektrik birim fiyatı 20-21 kuruşlara kadar çıktı.

HİDROELEKTRİK SANTRALLAR DAHA ÇOK ÇALIŞACAK

Türkiye, ithal ettiÄŸi doÄŸalgazın yaklaşık yüzde 50’sini elektrik üretiminde kullanıyor. Bu nedenle kesinti haberi elektrik cephesinde de çalışmaların baÅŸlamasına neden oldu. Bazı doÄŸalgaz santrallarında ikincil yakıta geçilirken, hidroelektrik santralları için de ‘kapasite artırma’ talimatı verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.