BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Irak'ta tüm ülkelerin, bizim de yaptığımız gibi, Irak Hükümeti ile koordineli ve Hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz"dedi.
Power, Türk askerinin Irak'ta bulunması konusundaki tartışmalara ilişkin ABD'nin tavrının sorulması üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz Türkiye ile Irak hükümetine siyasi diyalog çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün konuya ilişkin açıklama yaptığını ve çözüm konusunda ilerleme sağlandığına inandığını kaydeden Power, "Irak'ta tüm ülkelerin, bizim de yaptığımız gibi, Irak Hükümeti ile koordineli ve Hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Anladığımız kadarıyla Türk askerlerinin ilk görevlendirilmesi Irak Hükümeti ile müzakere halinde gerçekleşmişti. Biz bu ek görevlendirmenin de aynı şekilde olmasını ümit ediyoruz. Bu görevlendirmede egemen ülke hükümetinin, görevlendirilen birliğin kapasitesini değerlendirebilme ve ülkesinde neler olduğunu tam anlamıyla görebilmesi gözetilmeli" diye konuştu.
Power, Rusya ile Türkiye arasındaki gerilimin Suriye müzakerelerine etkisinin sorulması üzerine de Viyana sürecinin verimli olması için bölgedeki tüm tarafların biraraya gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.
BMGK'DA "TÃœRKÄ°YE" TOPLANTISI
BM Güvenlik Konseyi'nde TSİ 22.00'de Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin kapalı toplantı düzenlenecek. Toplantıda BM Genel Sekreter Yardımcılarından Miroslav Jenca'nın sunum yapması bekleniyor.
Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği, 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.
Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) müracaat dahil, mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.
Henüz yorum yapılmamış.