Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

İnternet Yasası'na kısmi iptal

Anayasa Mahkemesi, İnternet Yasası'nda da değişiklik yapan 6518 sayılı Kanun'un bazı hükümlerini iptal etti. Kişisel bilgilerin 2 yıl saklanmasını öngören hüküm iptal edildi. TİB'in içeriği engelleme yetkisi ise devam ediyor.



Anayasa Mahkemesi,  Ä°nternet Yasası'nda da deÄŸiÅŸiklik yapan 6518 sayılı Kanun'un bazı hükümlerini iptal etti.  CHP'nin, 6 Åžubat 2014 tarihinde açtığı davayı, esastan sonuçlandıran Yüksek Mahkeme, Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığına (TÄ°B), internet ortamında yapılan yayın içeriÄŸini durdurma yetkisi veren hükümlerin iptal istemlerini redderken özellikle kiÅŸisel bilgileri ilgilendiren bazı hükümleri iptal etti. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre AYM, 'Ä°nternet Yasası' olarak bilinen kanun'un 5. maddesine eklenen 4 fıkranın da iptaline hükmetti.  Bölyece  kiÅŸisel bilgilerin 2 yıl boyunca servis saÄŸlayıcılar tarafından saklanmasını öngören "Yer saÄŸlayıcı, yer saÄŸladığı hizmetlere iliÅŸkin trafik bilgilerini 1 yıldan az ve 2 yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doÄŸruluÄŸunu, bütünlüğünü ve gizliliÄŸini saÄŸlamakla yükümlüdür" fıkrası iptal edilmiÅŸ oldu. 

İptal edilen bir diğer fıkra ise "Yer sağlayıcılar, yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptıkları işin niteliğine göre sınıflandırılabilir ve hak ve yükümlülükleri itibarıyla farklılaştırılabilirler" hükmünü içeriyordu.

Servis saÄŸlayıcıların TÄ°B'in talep ettiÄŸi kiÅŸisel bilgileri talep edilen ÅŸekilde TÄ°B'e iletmesini öngören hükümet de iptal edilen önemli bir hüküm oldu. 

Ayrıca "Yer saÄŸlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer saÄŸlayıcı hakkında BaÅŸkanlık tarafından 10 bin Türk Lirasından 100 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilir" hükümlerini içerien 6. fıkra da iptal edildi. 

İptal edilen hükümler arasında İnternet Yasası'nda servis sağlayıcılara engellenen içeriklere alternatif yollarla erişimi de engelleme yükümlüğü getiren fıkra da bulunuyor.

"Bu madde kapsamında hakimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının veya aynı mahiyetteki yayınların başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından Birliğe müracaat edilmesi halinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır" hükmündeki, "veya aynı mahiyetteki" ibaresi iptal edildi.

Karar Resmi Gazete'de yayınlandıktan 1 yıl sonra yürürlüğe girecek. 

 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.