Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'in elinden o ülkenin silahları çıktı!

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı bir raporla terör örgütü IŞİD’in elinde hangi ülkelerin silahlarının bulunduğunu açıkladı.



Kontrolsüz silah satışının nelere yol açtığınıIŞİD’in elinde bulunan silahların gösterdiÄŸini belirten Uluslararası Af Örgütü, silah ihracatı yapan ülkelerin terör nedeniyle ölen insanlardan sorumlu olduklarına vurgu yaptı.

IÅžID’in elinde 25 farklı ülkeden silah bulunduÄŸuna dikkat çekilen raporda, bunlar arasında BirleÅŸmiÅŸ Milletler daimi üyesi beÅŸ ülkenin de bulunduÄŸu yer aldı.

ALMAN G36 TÃœFEKLERÄ° DE VAR

Rapor’da, IÅžID’in kullandığı hücum silahları arasında Almanya, ABD, Belçika, Rusya ve Çin yapımı tüfeklerin olduÄŸuna yer verilirken, Alman Tagesspiegel gazetesi Alman G36 tipi tüfeklerin IŞİD’in kullandığı silahlar arasında olduÄŸunu yazdı.

ASKERÄ° DEPOLARDAN ELDE ETTÄ°

IŞİD’in bu silahları özellikle Irak’ta ele geçirdiÄŸi kentlerdeki silah depolarından temin ettiÄŸi vurgulanan raporda, Musul, Tikrit, Ramadi, Felluca gibi kentlerin bu ÅŸehirler arasında olduÄŸu yer aldı. Silahların 1980-88 arasındaki Irak-Ä°ran Savaşı baÅŸta olmak üzere, Körfez SavaÅŸları sonrasında ABD’nin 2011’de Irak’tan çekilmesiyle birlikte Irak’ta kaldığına dikkati çeken Uluslararası Af Örgütü Silah Uzmanı Patrick Wilcken, Irak’ın bu silahları koruyamadığı için IŞİD’in eline geçtiÄŸini vurguladı. Bu silahların milyonlarca kiÅŸinin ölümüne neden olduÄŸunu hatırlatan Patrick Wilcken, Irak’ta silah stoklarının üzerinde daha sıkı denetim yapılması ve Suriye ve Irak’a silah ambargosu uygulanması çaÄŸrısında bulundu.

ABD ordusunun tahminlerine göre, 2003 yılında Irak’ta 650 bin ton mühimmat bulunduÄŸuna dikkat çekiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.