Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: Onları hapse atan yargıç değildir

CHP lideri Kılıçdaroğlu, MİT tırları soruşturmasında Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına tepki gösterdi; "Onları hapse atan yargıç, yargıç değildir. Bütün yargıçlardan özür diliyorum ona yargıç dediğim için" dedi.



CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Salı günü grup toplantısında konuÅŸtu. KılıçdaroÄŸlu’nun gündeminde basın özgürlüğü, Türkiye - Rusya iliÅŸkileri ve bölgesel dış politika vardı. MÄ°T tırları haberi nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklu yargılanmalarının demokrasi ve basın özgürlüğüyle baÄŸdaÅŸmadığını söyleyen KılıçdaroÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:

“Onu hapse atan yargıç, yargıç deÄŸildir. Bütün yargıçlardan özür diliyorum ona yargıç dediÄŸim için. Hadi savcı tamam, birilerinin savcısı; cumhuriyetin deÄŸil. Birilerinin kölesi, birilerinin sözcüsü. Onun getirdiÄŸini aynen onaylıyor yargıç da. Sen nasıl yargıçsın? Dünyadan nasıl haberin yok senin?”

Basın özgürlüğü

KılıçdaroÄŸlu, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun ‘Soru soran gazeteci evine gidebiliyorsa basın özgürdür’ ve ‘Basın kırmızı çizgimizdir’ sözlerini anımsattı. CHP Genel BaÅŸkanı, “Yazı yazan gazeteci hapse gidiyorsa o ülkede basın özgür deÄŸildir. GerektiÄŸinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaÅŸmayı göze alan kiÅŸidir gazeteci. Onun haberini yayınlayana da gazete diyoruz” dedi.

KılıçdaroÄŸlu, “Ä°ki arkadaşımız MÄ°T tırlarını haber yaptılar diye Silivri zindanında tecritteler. Bu haberler yalan mıydı? Yüzde 100 doÄŸru. Çarpıtma var mıydı? Tek cümlesinde yoktu. DoÄŸru haber yazıyorsunuz, kamuoyunu bilgilendiriyorsunuz. Ä°ktidarın yalanlarını dünyaya duyuruyorsunuz, benim yalanımı neden duyurdun diye ona ceza veriliyor” diye konuÅŸtu.

Yasal düzenleme teklifi

DavutoÄŸlu’nun ‘Asıl olan tutuklu yargılanmamalarıdır’ açıklamasını hatırlatan KılıçdaroÄŸlu, gazetecilerin tutuklu yargılanmamaları için yasal düzenleme çaÄŸrısı da yaptı:

“EÄŸer tutuklanmalarını istemiyorsanız gazeteciler tutuksuz yargılansın. Gerekiyorsa yasal düzenleme yapalım. Ä°sterseniz biz teklifimizi çekelim sizin kanun teklifinize destek verelim. Türkiye’yi bu demokrasi ayıbından kurtarmalıyız. Hapiste gazeteci mi olur? Tutuklu gazeteci mi olur?”

TürkeÅŸ’i anımsattı

KılıçdaroÄŸlu, yeni hükümette BaÅŸbakan Yardımcısı olarak görev alan TuÄŸrul TürkeÅŸ’in MÄ°T tırlarındaki silahların Türkmenlere gitmediÄŸine dair sözlerini anımsattı. KılıçdaroÄŸlu haberin birçok gazetede de yer aldığını ve CHP’li vekillerce de gündeme getirildiÄŸini söyledi.

‘Rusya krizi yanlış yönetildi’

CHP lideri, Rusya’nın Türk hava sahasını ihlâl eden savaÅŸ uçağının düşürülmesinin ardından yaÅŸanan sürecin doÄŸru yönlendirilmediÄŸini savundu. CHP’nin bu konuda görüşünün net olduÄŸunu hatırlatan KılıçdaroÄŸlu şöyle konuÅŸtu:

“Hiçbir ülkenin hava sahasının ihlâl edilmesi kabul edilemez. Ãœlkemizin güvenliÄŸini saÄŸlamak zorundayız. Türkiye kendi sınırlarını korumak zorundadır, nokta.”

Uçak düşürüldükten sonra Genelkurmay BaÅŸkanlığı’ndan önce CumhurbaÅŸkanlığı’ndan 10 dakika arayla iki açıklama geldiÄŸin anımsatan KılıçdaroÄŸlu, olayın iç politika malzemesi hâline getirilmesinin yanlış olduÄŸunu ifade etti:

“O kadar ki Rus uçağını vurma talimatını ‘ben verdim’ yarışına girdiler. O diyor ben verdim, öbürü diyor ben verdim. Baktılar iÅŸ sarpa sarıyor, bir adım geri. Bilseydik Rus uçağı olduÄŸunu vurmazdık. Pekiyi kardeÅŸim, niye horozlanıyordun sen?

Arkasından bir ÅŸey daha; ‘Çok üzgünüz, telefon ettim telefona çıkmadı. GörüşeceÄŸiz, görüşme olmadı.’ Sonra ithalat dolayısıyla bizim malları ‘ister alır ister almaz’ diyor. ‘Gerekirse tezek yakarız’ diyor. Olur, sarayında yak tezeÄŸi.”

Boğaz'dan roketatarlı geçiş

Her iki ülkenin de yönetimlerinin saÄŸduyulu hareket etmesi gerektiÄŸini söyleyen CHP lideri, BoÄŸaz’dan geçen Rus gemisinde roketatarla görüntülenen kiÅŸiye de deÄŸindi.

“SaÄŸduyuyla hareket etmek zorundayız. Evet, bir kriz yaÅŸanmıştır ama bu krizi akıl ve mantıkla çözmeliyiz. Bakın Rus savaÅŸ gemileri boÄŸazdan geçiyor. Birinin omzunda füzeler var. EÄŸer bu füze bilinçli olarak askerin omzuna konulmuÅŸ ise bu Türk halkına yapılmış en büyük saygısızlıktır ve asla kabul etmeyiz. Bunu yapan Rus yöneticilerin de oturup düşünmesi lazım.”

‘Dış politikada hatayı 78 milyon öder’

Hükümetlerin dış politika hatalarının bedelini 78 milyonun ödediÄŸini söyleyen KılıçdaroÄŸlu, “Turizmden sanayiye herkes bundan etkileniyor. 9 milyar dolarlık fatura çıkacak dediler. Neden arkadaÅŸlar? Stratejik akıldan yoksun bir yönetim Türkiye’yi bu noktaya taşıyor” diye konuÅŸtu. Türkiye’nin artık tüm komÅŸularıyla kötü geçinen bir ülke olduÄŸunu söyledi.

‘Türkiye’den IŞİD’e 1050 militan katılmış’

IŞİD konusunda hükümeti eleÅŸtiren KılıçdaroÄŸlu, “21 Ekim 2015 tarihi itibarıyla, devletin resmi rakamlarına göre, 70 ilden bin 50 militan IŞİD'e gidip katılmış Türkiye'den. EÄŸer bir terör örgütü, 70 ilden militan gönderebiliyorsa oturup düşünmemiz lazım. Nasıl oldu da 70 ilde örgütlenebildiler? Bir PKK belası vardı, ÅŸimdi bu da çıktı" dedi.

Suriye sorununun Cenevre’de görüşülmesine de deÄŸenen KılıçdaroÄŸlu, 2012’de bu toplantının Türkiye’de yapılmasını teklif ettiklerini anımsattı. Irak’ın Musul’daki Türk askerlerini çekmesini istediÄŸini hatırlatan KılıçdaroÄŸlu, “Åžimdi başımıza bir de Irak çıktı. Irak hükümeti Türkiye’yi tehdit ediyor. Åžu hâle bakın. OrtadoÄŸu’nun lideri olacaklardı, ÅŸamar oÄŸlanı oldular” diye konuÅŸtu

Bütçe tartışması

KılıçdaroÄŸlu, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun 2016 bütçesini erkenden görüşme teklifini neden reddettiklerini de anlattı:

“Siz ÅŸeffaflıktan söz ediyorsunuz, biz de öyle. Bütçe kaynaklarının nerelere harcandığını biz merak ediyoruz. Gelin kesin hesap komisyonu kuralım. Eski bütçede paralar nerelere harcandı oturup bunu görüşelim. Siz kabul ederseniz biz de ederiz.

Tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunalım diyoruz. Siz onları karıştırma diyorsunuz. Bari halka bilgi veriyorsan doğruyu söyle. Biz doğruyu söylüyoruz. Evet teklif geldi doğrudur ama kesin hesap komisyonu kuralım. Kesinleşen bütçe rakamlarını görüşelim. İki bütçe aynı anda gelsin, kabul edelim. Ama kabul edilmedi. Yolsuzlukların hesabını biz sormayacağız da kim soracak?

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a tarafsızlık eleÅŸtirisi

KılıçdaroÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a hitaben tarafsızlık eleÅŸtirisi yaptı.

“Son sözüm Sayın ErdoÄŸan’a. Bakın deÄŸerli arkadaÅŸlar. Sayın ErdoÄŸan yüzde 51 oyla seçildi. CumhurbaÅŸkanı oldu. Bireysel olarak da, parti olarak da makamına hep saygı gösterdik. Neden? Åžunu söylemiÅŸtim. Parlamentoya geldi, vekillerin önünde yemin etti. ‘Tarafsızlığım konusunda namusum ve ÅŸerefim üzerine ant içerim dedi. Tarafsız davranacağım dedi. Åžimdi kendisi tarafsız davranmıyor.

Suriye konusunda bizim söylediklerimizi anlamadan, tıpkı Rus uçağındaki gibi, bizi açıkça suçladı. Ana muhalefet partisini suçluyor. CumhurbaÅŸkanı isen otur oturduÄŸun yerde, deÄŸilsen çıkarsın karşıma. Bu kadar açık söylüyorum.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.