Güncel
Asker sayısında düzenleme sinyali
Türk Dışişleri, Irak ve Türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre Başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıkladı.
Türk DışiÅŸleri Bakanlığ Türkiye'nin BaÅŸika'da yürüttüğü eÄŸitim faaliyeti hakkında bir açıklama yayınladı. Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesinde Irak'a desteÄŸi hatırlatılan açıklamada, BaÅŸika için de mutabakat ve gönderilen askerlerin sayısında yeni bir düzenleme sinyali verildi. Türk pesonelin bugüne kadar 5.000’den fazla Iraklı personele eÄŸitim verildiÄŸi hatırlatan DışiÅŸleri, "Son dönemde ülkemizin BaÅŸika’da kurulmuÅŸ olan eÄŸitim tesisinde 2015 Mart ayından bu yana yürüttüğü eÄŸitim faaliyeti ve buradaki eÄŸitimcilerin ve kampın güvenliÄŸi için alınan tedbirler konusunda maksatlı, abartılı ve hatalı haberler ve yorumlar yer almaktadır." ifadelerini kullandı.
'Muharip sorumlulukları yok'
Açıklamada şöyle devam edildi:
"Irak’ın egemenliÄŸinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı ÅŸekilde davranmasını bekleyen Türkiye’nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülmesi dahi kabul edilemez. Bu anlayışla dost ve kardeÅŸ Irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluÅŸan hassasiyet nedeniyle BaÅŸika’ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuÅŸtur."
"Irak’la olan yakın iliÅŸkilerimiz ve bu ülkenin DEAÅž’la verdiÄŸi mücadeleye sunmakta olduÄŸumuz katkılar çerçevesinde bu konunun iki ülke Milli Savunma Bakanları arasında ele alınması ve BaÅŸika’da ülkemizce Iraklı gönüllülerin eÄŸitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda saÄŸlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir."
BaÄŸdat: BMGK'ya ÅŸikayet edeceÄŸiz
Bağdat hükümeti ise Türk askerlerinin çekilmemesi halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurma tehdidinden vazgeçmiyor. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'den Musul'a gelen askerlerin çekilmemesi halinde Dışişleri Bakanlığı'nın BMGK'ye resmi şikayette bulunacağı belirtildi.
Cemal açıklamasında, Bağdat'ın Ankara ile ikili ilişkilerini sürdürmekten yana olduğunu belirterek Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini kaydetti. Sözcü, Caferi'nin görüşmede Çavuşoğlu'na Irak'ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdiğini ve verilen süre zarfında Türk askerinin çekilmesi yönündeki talebini yinelediğini aktardı.
Barzani İbadi ile görüştü
Konu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile Irak Başbakanı İbadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme geldi. Barzani İbadi'yeMusul'daki Türk askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi. Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Barzani, Türkiye'ye yapacağı planlı ziyaret öncesi, bölgedeki gelişmeleri ele almak için Irak Başbakanı İbadi'yle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi" denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Barzani ve İbadi, görüşmede Irak'ın egemenliğinin önemi konusunda hemfikir olduklarını teyit etti. Barzani, iki ülke arasında gerginliğe neden olan Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığı meselesinin diyalog yoluyla çözülmesinin gerekliliğine işaret etti."
Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.