Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye muhalefeti Riyad'da toplandı

Suriyeli muhalifler, iç savaşı diplomatik yoldan çözebilmek için kurulacak müzakere masasında rejimin karşısına birleşerek oturmak için Riyad'da bir araya geldi. Ulusal Koalisyon başta olmak üzere Suriye'nin dışındaki ve içindeki muhaliflerle silahlı gruplar Riyad toplantısına katılıyor.



 

Viyana’da 14 Kasım’da, 17 ülkenin katılımıyla düzenlenen Suriye toplantısında ana aktörler, rejimle muhalifler arasında müzakere süreci baÅŸlatılması konusunda mutâbakat saÄŸlanmıştı. Suudi Arabistan parçalı bir haldeki muhalifleri bir araya getirerek rejimin karşısında 'güçlü' bir muhalefet oluÅŸturmaya çalışıyor. Bunun için 8-10 Aralık arasında Suriyeli muhalifleri Riyad'a davet ederek birleÅŸmeleri için çaba sarf ediyor.

Riyad yönetimi, iç ve dış muhalefetin farklı kesimlerinden çok sayıda temsilciyi davet etti. ‘Muhaliflerin bağımsız müzakerelerde bulunması ve Cenevre-1 Bildirisi'nde üzerinde anlaşılan ilkelerde görüş birliÄŸine varması’ noktasında her türlü imkânı saÄŸlayacağını da ifade etti.

Suudi Arabistan davet edilen tarafların BM’nin Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura ve Suriye krizinde etkili aktörlerle istişâreden sonra belirlendiÄŸini de vurguladı.

‘Alternatif muhalefet’ de Riyad’da

Esed rejimini destekleyen Rusya ve Mısır, geçtiÄŸimiz bir buçuk yıl boyunca Kahire ve Moskova’da ‘Suriyeli muhalifler’ toplantılarını düzenleyerek Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’a yakın SMDK’ya alternatif bir muhalefet oluÅŸturmaya çalıştı. Bu toplantılarda adını duyuran Heysem Menna, rejimin eski bakanı Kadri Cemil ve Marksist ve milliyetçi partilerin temsilcilerinin aralarında bulunduÄŸu, Suriye’nin içinden "rejime muhalif" figürler de davet edildi.

Silahlı gruplar da masada

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, basına kapalı yapılacak toplantıya Ahrar'uş Şam, İslam Ordusu, Nureddin Zengi, Feylek'eş Şam gibi sahada etkili muhalif grupların katılması bekleniyor. Ancak bu gruplar, Viyana toplantılarında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevden ayrılmasına ilişkin bir takvim belirlenmediği için Riyad toplantısına da gönülsüzce katılıyor.

PYD ‘kendi toplantısını’ düzenleyecek

PKK'nın Suriye kolu PYD ise, ABD'nin isteğine rağmen, Türkiye'nin itirazları nedeniyle, Suudi Arabistan tarafından toplantıya çağrılmadı. Bu nedenle PYD, dün, Rusya ve İran'ın organize ettiği alternatif bir toplantı düzenleyeceğini ve "Suriye Demokratik Güçleri'ni eğiten Amerikalı askeri gözlemcilerin" de toplantıda hazır bulunacağını duyurdu.

PYD, son iki aydır Suriye'deki Rusya-ABD rekabetinden de yararlanıyor. Rusya, Türk hava sahasını ihlâl eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından PYD'ye savaş alanında da destek vermeye başlamıştı.

‘Gözlemci devletler’in arasında Ä°ran yok

Toplantıya ABD, İngiltere, Türkiye, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün, Lübnan ve Irak gözlemci olarak katılıyor.

Sünni Suudi Arabistan’ın bölgedeki en büyük rakibi, Esed rejiminin en büyük destekçisi ve BaÅŸta Hizbullah olmak üzere Suriye’de binlerce milisi kontrol eden Åžii Ä°ran ise, Riyad toplantısına davet edilmedi. Ä°ran, Riyad toplantısını eleÅŸtirerek, toplantının Viyana’daki barış toplantılarına zarar vereceÄŸini öne sürdü.

‘Viyana deÄŸil Cenevre esas alınmalı’

SMDK Başkanı Halid Hoca, Riyad toplantısının hedefleriyle ilgili şunları söylemişti:

"Riyad'taki hedef, tüm muhalif grupların geçiÅŸ süreciyle ilgili pozisyonlarını birleÅŸtirmek, geçiÅŸ döneminde nasıl bir Suriye görmek istediÄŸimizi konuÅŸmak. Tüm gruplar, SMDK, sahadaki gruplar, Ulusal Koordinasyon Kurulu (Suriye’nin içindeki muhalif gruplardan) da davetli. STK'lar da davetli, milli figürler de var. 80-100 kiÅŸilik katılım olacak. Yeni vizyonumuzu ortaya koyacağız. Esed sonrası Suriye konusunda büyük oranda mutabakatımız var. Bundan sonra 'Suriye muhalefeti farklı fraksiyonlardan oluÅŸuyor' denmesin diye hepimiz Riyad'da bir araya gelip, ortak deklarasyon yayınlayacağız".

Riyad toplantısının Viyana sürecine de olumlu etki edeceğini dile getiren Hoca, "Riyad, Viyana'dan önce planlandı. Viyana'da Suriye ile ilgili her ülke var, Suriye hariç. Biz Cenevre sürecini esas alıyoruz. Birleşmiş Milletler'in (BM) de desteklediği Cenevre sürecidir. Viyana, Cenevre'ye geri dönmek için olumlu bir adımdır. Ama kendi başına, yeni bir süreç değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.