Sosyal Medya

Güncel

Esed: 'PYD'ye silah verdik'

Beşşar Esed, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye silah desteği verdiğini belirterek, ellerinde bunun belgesinin olduğunu da dile getirdi.



Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Suriye iç savaşında ABD ve Rusya tarafından desteklenen PKK'nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) silah desteği verdiğini belirterek, ellerinde bunun belgesinin olduğunu ifade etti.

Esed'in, Ä°ngiltere'nin The Sunday Times gazetesine verdiÄŸi röportajın tam metni Suriye resmi haber ajansı SANA'nın internet sitesinde yayınlandı. 

Esed, röportajda PYD'nin, Suriye ordusuyla aynı bölgelerde 'teröristlerle' mücadele ettiÄŸini savundu. 

Bölgedeki PYD'nin çoÄŸunlukla Suriye ordusu tarafından eÄŸitildiÄŸini ve desteklendiÄŸini belirten Esed, "Belgelerimiz var. Kendilerine silah ve mühimmat gönderdik. Ã‡Ã¼nkü onlar da Suriye vatandaÅŸları ve teröre karşı mücadele etmek istiyorlar. Aynı ÅŸeyi Suriye'deki birçok diÄŸer grupla da yapıyoruz. Ã‡Ã¼nkü Suriye'nin her bir bölgesine ordu gönderemezsiniz" dedi.

Esed, 2021'e kadar devlet baÅŸkanı olarak görevde kalıp kalmayacağı, bu tarihten önce referandum ya da devlet baÅŸkanlığı seçimi olup olmayacağı ve seçim yapılacaksa ne zaman yapılacağı yönündeki soruları ÅŸÃ¶yle yanıtladı: 

"Bu, siyasi bir süreçle ilgili. Sürece karar verilirse benim de diÄŸer tüm Suriye vatandaÅŸları gibi seçime katılma hakkım var. Her neyse bunları konuÅŸmak için çok erken. Çünkü sizin de bildiÄŸiniz gibi ÅŸimdiye kadar bu süreçle ilgili bir karar alınmadı." 

Rusya ve Ä°ran'ın Suriye konusundaki tutumunun hatırlatılması üzerine Esed, "Rusya'nın oynadığı rol, büyük önem taşıyor. Bunun, Suriye'de hem askeri hem de siyasi arenada önemli etkileri var. Ancak bu rol olmadan hükümet ya da devletin çökeceÄŸini söylemek farazi olur. Suriye'deki çatışmaların en başından bu yana hükümetin düşeceÄŸi iddia edildi. Önceleri birkaç haftada, sonda birkaç ayda, daha sonra da birkaç yılda denildi. Kesin olan Rusya'nın en başından beri Suriye halkına ve hükümetine verdiÄŸi destekle, Ä°ran'ın güçlü ve emin desteÄŸinin Suriye devletinin terörle mücadeledeki kararlılığında önemli bir yere sahip olduÄŸudur" ifadelerini kullandı. 

Esed, Suudi Arabistan'ın kendisini Suriye'nin geleceÄŸiyle ilgili ciddi görüşmelere davet etmesi durumunda cevabının ne olacağı ve Suriye ile Suudi Arabistan arasındaki iliÅŸkilerin zarar görüp görmediÄŸi sorusuna da "Siyasette imkansız diye bir ÅŸey yoktur. Özellikle Suriye ile ilgili politikalarını deÄŸiÅŸtirmeye hazırlarsa biz onlarla (Suudi Arabistan) görüşmeyi sorun etmeyiz" yanıtını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.