Güncel
Arakan'da sözün bittiği an
Bölgeden Müslümanlar’ın izini silmek ve bölgenin çehresini tamamen değiştirmek isteyen Myanmar yönetimi Kuzey Arakan’ın neredeyse her köşesine Budist tapınakları inşa etmeye başlamıştır.
Ä°slam’ın Arakan’a ulaÅŸması 8. yüzyılda Arap tüccarlar sayesinde olmuÅŸtur. Deniz ticaretinde önemli bir yere sahip olan Müslüman Araplar, Güney Asya, GüneydoÄŸu Asya ve Uzak DoÄŸu ile ticari iliÅŸkiler geliÅŸtirmiÅŸler, Arakan’dan Sumatra Adası’na, Cava’ya kadar küçük ticaret ÅŸehirleri kurmuÅŸlardır.
15. yüzyılın başında Kral Narameikla’nın Ä°slamiyet’i seçmesinin ardından Arakan Ä°slam Krallığı kurulmuÅŸ ve bu tarihten sonra Ä°slamiyet bölgede hızla yayılmıştır.
1784 yılında baÅŸlayan Ä°ngiliz iÅŸgali sırasında Arakan’ın iki yerli halkı Rohingya Müslümanları ve Budist Rakhineler ciddi baskı ve zulüm görmüşlerdir. Bu dönemde Burmalılar’ın zulmünden kaçan binlerce Arakanlı ülkelerini terk ederek Hindistan’a göç etmek durumunda kalmıştır. 1826 yılında Ä°ngilizler’in bölgeye hakim olmalarının ardından Burma iÅŸgali sona ermiÅŸ ve Arakan’da 120 yılı aÅŸkın sürecek olan Ä°ngiliz iÅŸgali baÅŸlamıştır.
Ä°ngilizler ve Fransızlar nereyi sömürdüyse orada zulüm, entrika ve katliamlar payitaht olmuÅŸtur. Arakan’da da aynen böyle olmuÅŸtur.
1826’da baÅŸlayan Ä°ngiliz iÅŸgalinin ardından Burma’yı iÅŸgalden kurtarma amacı güden Takin Partisi, Budist Rakinaları Müslüman Rohingyalar’a karşı kışkırtmaya baÅŸlamıştır. 1937 yılında Ä°ngiliz sömürge durumu korunarak Hindistan’dan ayrılan Burma’da Takinler yönetimdeki bütün gücü ele geçirmiÅŸlerdir. Müslümanlar’ın Budizm için büyük tehlike oldukları ve engellenmezlerse güçlenerek Budistleri yok edecekleri yönündeki propagandalarla halklar arasında düşmanlık tohumları atılmış ve Rakhineler Burma idaresi altında yaÅŸamayı Müslümanlarla bir arada özgür olarak yaÅŸamaya tercih etmiÅŸlerdir.
1942’de Ä°ngilizler’in çekilmesinin ardından bölgede yaÅŸayan Hindistanlı ve BangledeÅŸli Müslümanlar’a yönelik ciddi saldırılar baÅŸlamıştır. 28 Mart 1942’de Minbya kasabasına baÄŸlı Çanbilli köyündeki Müslümanlar’a saldıran Rakhineler, köydeki kadın, erkek ve çocukları kılıç ve mızraklarla katletmiÅŸtir. Kadınları tecavüz ettikten sonra vahÅŸice öldüren Rakhineler, katliamın ardından bölgeyi yaÄŸmalamıştır.
Henüz yaraları sarıldı derken 1947’de Burmalılar tarafından tekrar saldırının hedefi olmuÅŸlardır. Bu dönemde bazı Müslüman gruplar Burma Devleti’ne karşı silahlı mücadeleye giriÅŸmiÅŸler ancak baÅŸarılı olamamışlardır. Müslümanlar’ın biraz güçlendiÄŸi 1954 yılında ise Burma ordusu Muson operasyonu adını verdiÄŸi kanlı bir saldırı ile Müslüman güçlerini dağıtmıştır.
Arakan'da sözün bittiği an
1962 askeri darbesine kadar saldırılar devam etmiş, darbe ile birlikte Müslümanlar iktisadi gücünü kaybetmişlerdir. Kışkırtma faaliyetleri de bu dönemde de artarak devam etmiştir.
1978 yılında ise hükümet “Kral Dragon Operasyonu” ile Müslümanlar’a gözdağı vererek Arakan’dan ayrılmalarını hedeflemiÅŸtir. Bu operasyon kapsamında da yüzbinlerce Arakanlı göçe zorlanmış, yüzlerce Müslüman hunharca katledilmiÅŸtir.
Hedef belli; Arakan’ın BudistleÅŸtirilmesidir
Bölgeden Müslümanlar’ın izini silmek ve bölgenin çehresini tamamen deÄŸiÅŸtirmek isteyen Myanmar yönetimi Kuzey Arakan’ın neredeyse her köşesine Budist tapınakları inÅŸa etmeye baÅŸlamıştır.
1990 yılından günümüze kadar olan dönemde Müslümanlara yapılan baskılar sonucu yine yüzbinlerce Arakanlı, komÅŸu BangladeÅŸ’e mülteci olarak göç etmek zorunda kalmıştır. Müslüman köyler örnek yerleÅŸim birimleri olarak düzenlenecekleri bahanesiyle boÅŸaltılmış, ancak Müslümanlardan boÅŸaltılan bu yerlere Budist Rakhineler yerleÅŸtirilmiÅŸtir.
Halihazırda Arakan’da baÅŸlayan olaylar 3 Haziran 2012’de baÅŸkent Akyab’dan Maungdav ÅŸehrine gitmekte olan 10 Müslüman’ın Budist fanatiklerce katledilmesi ile baÅŸlamıştır. Yüzlerce Müslüman bu saldırıyı protesto etmek için Maungdav ÅŸehrindeki Merkez Camii’nde toplanmış, bu hareketi kendi varlıklarına tehdit olarak kabul eden Budist fanatikler ve Burma polisi Müslümanlar’a saldırmış ve çıkan çatışmada çok sayıda Müslüman yaralanmış ve ÅŸehit edilmiÅŸtir.
Henüz yorum yapılmamış.