Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'deki savaÅŸtan silah ÅŸirketleri 'memnun'

Suriye'de devam eden iç savaşın Amerikalı uluslararası silah şirketlerinin satışlarını ve karlılığını artırdığı ve şirket yöneticilerinin bu durumdan memnun olduğu ileri sürüldü.



ABD merkezli bazı uluslararası silah ÅŸirketlerinin, 2011'den beri süren Suriye iç savaşında, bölgede yükselen tansiyon sebebiyle satışlarını ve karlılığını artırdığı ve ÅŸirket yöneticilerinin bu durumdan memnun olduÄŸu ileri sürüldü.

ABD'den yayın yapan "Intercept" adlı haber sitesi, geçen hafta Florida'daki West Palm Beach'te düzenlenen "Credit Suisse" konferansına, ABD'nin önde gelen uluslararası silah ÅŸirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığını yazdı. Site, dünyanın en büyük savunma sanayi ÅŸirketlerinden Lockheed Martin'in BaÅŸkan Yardımcısı Bruce Tanner'a ait olduÄŸu iddia edilen bir ses kaydını yayınladı.

Konferansa ABD'nin diÄŸer büyük savunma sanayi ÅŸirketlerinden Raytheon ve Oshkosh'un Ã¼st düzey yöneticilerinin de katılarak yatırımcılarına ÅŸirketlerinin performansları hakkında bilgi verdiÄŸi aktarılan haberde, ÅŸirket yöneticilerinin OrtadoÄŸu'da, Ã¶zellikle Suriye'de, devam eden çatışmaların ÅŸirketlerinin silah satışlarını artırdığı yönünde deÄŸerlendirmede bulundukları iddia edildi.

Orijinal olup olmadığı bilinmeyen ses kaydında Tanner'ın, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaÅŸ uçağını düşürmesinin Suriye'deki gerilimi artırdığını ve bu durumdan firmasının "dolaylı olarak faydalanacağını" söylediÄŸi ileri sürüldü. Habere göre Tanner, ayrıca Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin Lockheed Martin yapımı F-22 ve F-35 jetlerine duyulan ihtiyacı artıracağını, Yemen'deki savaÅŸ sebebiyle Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin roket ve benzeri silahlara talebinin arttığını ifade etti.

Kayda göre, Raytheon'ın üst düzey yöneticisi Tom Kennedy de Ã¼rettikleri silahlara OrtadoÄŸu ülkelerinin ilgisinin giderek yükseldiÄŸini, Suriye'de IŞİD, Yemen'de Husiler meselesi nedeniyle savunma ihtiyacının arttığını dile getirdi.

SİLAHLI M-ATV TARZI ARAÇLARA DA İLGİ ARTIYOR

Intercept'in iddiasına göre, ABD ordusuna her tür taktik savunma aracı temin eden Oshkosh firmasının savunma üretim bölümü baÅŸkanı Wilson Jones ise DAEÅž tehdidi nedeniyle bölgedeki birçok ülkenin Oshkosh tarafından üretilen silahlı M-ATV tarzı araçlara daha fazla ilgi duyulduÄŸunu söyledi.

Ä°nternet sitesi, Florida'daki konferansta OrtadoÄŸu'dan gelen savaÅŸ haberlerinin yanı sıra ABD Kongresi'nde kısa bir süre önce kabul edilen savunma bütçesinin de gündeme geldiÄŸini belirtti. Savunma sanayi ÅŸirketlerinin 607 milyar dolarlık savunma bütçesinden memnun oldukları ve yeni projelerinin gerçekleÅŸmesi için yeteri kadar talebin oluÅŸabileceÄŸini düşündükleri ifade edildi.

Lockheed Martin, 2014 yılı verilerine göre 40 milyar dolarlık savunma sanayi geliriyle sektörde dünyanın en büyüğü, Raytheon ise 22 milyar dolarla sektörün dördüncü büyüğü olarak gösteriliyor.

ABD'nin silah ÅŸirketleri, ülke dışına iki yolla silah satabiliyor. Çok küçük çaplı satışlar, ilgili alıcı ile satıcı arasında karşılıklı anlaÅŸmaya dayalı gerçekleÅŸtirilebiliyor. Ä°hracat lisansı için devreye giren ABD DışiÅŸleri Bakanlığı süreci takip ediyor ve 14 milyon doları aÅŸan satışlarda Kongre'yi bilgilendiriyor. 

Daha orta ve büyük çaplı silah satış süreçleri ise Pentagon üzerinden yürütülen iÅŸlemlerle tamamlanıyor ve iki ülke arasında ticari iÅŸlem muamelesi görüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.