Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak Başbakanı tehdite devam ediyor ''24 saat kaldı''

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine büyük tepki gösteren Irak, Rusya’nın IŞİD petrolünün ana güzergahının Türkiye olduğu yönündeki açıklamalarına da destek verdi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, IŞİD’in elindeki petrolün büyük bölümünü Türkiye üzerinden yurtdışına kaçırdığını söyledi.



BaÄŸdat’ı ziyaret eden Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşen Ä°badi, görüşme sırasında  ‘büyük bölümü Türkiye üzerinden kaçırılan IŞİD’in petrol kaçakçılığının durdurulması gerektiÄŸini’ belirtti.

 

Irak BaÅŸbakanı Ä°badi ayrıca, Türkiye’nin derhal askerlerini topraklarından çıkarmasını talep ederek askerlerin 24 saat içinde çekilmemesi durumunda BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gideceklerini açıkladı. Ä°badi, “Türkiye’den Irak’ın egemenliÄŸine saygı göstermesini talep ediyoruz. Bu sorunu çözmeleri için 48 saat verdik, ÅŸimdi sadece 24 saatleri kaldı” dedi.

 

'TÜRKİYE'DEN GELEN AÇIKLAMALAR DOĞRU DEĞİL'

Musul’a asker gönderilmesine BaÄŸdat’ın onay verdiÄŸi yönünde Türkiye’den gelen açıklamaların doÄŸru olmadığını vurgulayan Ä°badi, “Irak’ın, askerlerin ülkeye giriÅŸiyle ilgili bilgisi ve anlaÅŸması yok” diye konuÅŸtu.

Irak’ta tüm yabancı askerlerin varlığına ÅŸiddetle karşı olduklarını ve bu yönde küresel ve bölgesel güçlerden aldıkları teklifleri geri çevirdiklerini belirten Ä°badi, “Irak’ın Bölgedeki mücadelenin bir parçası olmasını ve  bölgesel mücadele alanına dönüşmesini istemiyoruz” dedi.

 

‘ASKERÄ° DANIÅžMANLARA DEĞİL KARA GÃœCÃœNE KARÅžIYIZ’

Alman mevkidaşı Steinmeier’le görüşen Irak DışiÅŸleri Bakanı Ä°brahim el Caferi de, Musul’a BaÄŸdat hükümetinin izni olmadan gönderilen askerlerin geri çekilmesini istediklerini, bu talebin Musul’daki askeri danışmanları ve eÄŸitmenleri kapsamadığını söyledi.

Caferi, “Irak’ın Türk askerlerinin geri çekilmesi yönündeki talebi, Türk silahlı kuvvetlerinin Irak’la koordinasyon kurmadan ülkede konuÅŸlanarak yol açtığı ihlalden kaynaklanmaktadır. Ancak bu talep bir süredir ülkenin kuzeyinde Irak güçleriyle birlikte çalışan Türk eÄŸitimcilere yönelik deÄŸildir. Birçok ülkeden askeri eÄŸitmenleri kabul ediyoruz ancak kara güçleri farklı bir ÅŸey” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.