Sosyal Medya

Güncel

TSK Irak'a asker takviyesini durdurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak'taki Başika kampına bu hafta yapılması planlanan asker takviyesini durdurdu.



Kuzey Irak'taki BaÅŸika kampına yönelik asker takviyesi, Irak merkezi yönetiminin tepkisi üzerine durduruldu. TSK, bu hafta kampın güvenliÄŸinde görev almak üzere Kuzey Irak'a göndermeyi planladığı 350 askere "sınırda bekleyin" emri verdi. 

NTV'nin haberine göre tüm hazırlıklarını tamamlayan takviye kuvvet, bu gelişmenin ardından Irak sınırında bekletiliyor. Bağdat'la yürütülecek temaslarda anlaşma sağlanırsa, 350 askere 'hareket' emri verilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak merkezi yönetiminden gelen tepkiler üzerine Irak Başbakanı Haydar El İbadi'ye bir mektup göndermiş, "Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya yeni asker gönderilmeyecek" demişti.

IRAK MECLÄ°SÄ°'NDEN RUSYA'LI TEHDÄ°T

Öte yandan Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki asker sevkiyatına Bağdat yönetiminden sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili, "Türkiye'ye karşı kısa süre içinde Rusya'dan Irak'a doğrudan askeri müdahalede bulunmasını isteyebiliriz" dedi.

48 SAAT SÃœRE VERÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

Irak Başbakanı Türkiye'ye askerlerini çekmesi için 48 saat süre vermiş, gerekirse Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gideceklerini açıklamıştı.

Ankara'daki güvenlik kaynakları, BaÄŸdat yönetiminin tepkisi üzerine yeni takviye kararı alınmamasına raÄŸmen, BaÅŸika kampında sayıları 600'e yaklaÅŸan askerleri geri çekmeyeceklerini belirttiler. 

BARZANÄ° ANKARA'YA GELÄ°YOR

Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani 9 Aralık'ta Ankara'ya gelecek. Görüşmelerde, hem Peşmerge'ye Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen eğitim hem de IŞİD'le mücadele konuları ele alınacak.

KÃœRT PARTÄ°LERÄ°NÄ°N TAVRI

Rudaw'da yer alan habere göre TSK'nın Musul’un BaÅŸika bölgesine yerleÅŸen birliÄŸi konusunda Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partiler ikiye bölünmüş durumda.
 
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): BAĞDAT'IN ONAYI GEREKİYOR
 
KYB Politbüro üyesi Ferid Eseserd, Türkiye’nin Irak’ın bağımsızlığını çiÄŸnediÄŸini belirterek, bu durumun sorunlara neden olacağını söyledi. Eseserd, “Sadece Kürdistan Bölgesi’nin Türk askerinin Irak’a gelmesine razı olması yeterli deÄŸildir. BaÄŸdat’ın da onay vermesi gerekiyor” dedi.
 
Kürdistan Demokrat Partisi(KDP): MUSUL HALKI EĞİTİLİYOR

KDP Politbüro üyesi Ali Avni, bölgeye gelen Türk askeri birliÄŸinin rotasyon kapsamında geldiÄŸini belirterek, “EÄŸitim çalışmalarından dolayı bu birlik uzun zamandır sözkonusu bölgede bulunuyor. Musul’un kurtarılması için Musul halkına eÄŸitim veriyor” dedi.
 
BaÄŸdat’ın Türk askerinin bölgeye aktarılmasından haberi olduÄŸunu söyleyen Ali Avni, “BaÄŸdat’ın haberimiz yoktur demesi, doÄŸru deÄŸildir” diye konuÅŸtu.
 
İslami Birlik Partisi (Yekgırtu): KİMSE KABUL ETMEZ
 
Ä°slami Birlik Partisi Politbüro üyesi Ömer Muhammed, ÅŸu ana kadar sözkonusu birliÄŸin görevinin bilinmediÄŸini, eÄŸer Musul’un kurtarılması için gelmiÅŸlerse, durumun “memnun edici” olduÄŸunu söyledi.
 
Ömer Muhammed, “Yok eÄŸer baÅŸka bir amaçla gelmiÅŸse, Irak’ın bağımsızlığının çiÄŸnediÄŸini anlamına gelir. Bu durumu da kimse kabul etmeyecektir” dedi.

DeÄŸiÅŸim Hareketi (Goran): ONAY GEREKÄ°YOR

DeÄŸiÅŸim Hareketi (Goran) Sözcüsü ÅžoreÅŸ Hacı ise, yabancı güçlerin Irak topraklarına girmesinin “saygısızlık” olduÄŸunu belirterek, Kürdistan Parlamentosu’nun kararı olmadan böyle geliÅŸmelerin meydana gelmemesi gerektiÄŸini ifade etti.
 
ÅžoreÅŸ Hacı, “Türk birliÄŸinin Kürdistan ve Irak’a girmesinin, diÄŸer yabancı güçlerin de girmesine yolaçacağını” savundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.