Sosyal Medya

Güncel

50 bin kiÅŸi Mardin'i terk etti

Mardin'in Nusaybin ilçesinde vatandaşlar yaşanan çatışmalardan dolayı göç etmeye başladı.



Nusaybin'e bağlı Abdülkadirpaşa, Dicle, Fırat ve Yenice Mahallelerinde dün sabah saat 07.00 itibariyle başlatılan sokağa çıkma yasağına bağlı olarak bölgede operasyonlara devam ediliyor.

Adı geçen dört mahalledeki barikatlar ve kazılan hendeklere daha önce PKK'lılar tarafından döşenen patlayıcılar önce hedef alınıyor ardından ise ateÅŸ açılarak bölge kontrol altına alınıyor. Akabinde ise kafes donanımla kepçeyle yer altına döşenen patlayıcılar yok ediliyor.

Gün boyu süren çatışmalarda ve yaşanan sıcak dakikalarda evlerini terk etmek isteyen ya da sağlık problemi olan bazı vatandaşların polis ekiplerinin kontrolü altında sağlık ekiplerine ulaştırıldıkları görüldü.

3 PKK'LI Ã–LDÃœRÃœLDÃœ

Öte yandan, yetkililerden alınan bilgiye göre, yaklaşık bir aydan bu yana yasağın hakim olduÄŸu mahallelerden 10 bin 687 nüfuslu AbdülkadirpaÅŸa Mahallesi'ndeki 3 PKK'lının etkisiz hale getirildiÄŸi ve güvenliÄŸin kısmen kontrol altına alındığı öğrenildi. 8 bin 980 nüfuslu Fırat, 8 bin 397 Yenice ve 5 bin 858 nüfuslu Dicle Mahallesi'nde ise operasyonlara devam ediliyor.

MAHALLE DEĞİL MAYIN TARLASI

Yetkililerden alınan diÄŸer bilgiye göre ise yaklaşık 300 kilo ağırlığında hendek ve barikatlarda, 7 ton civarında da mahallelerde yer altına kablo düzeneÄŸi ile döşenen patlayıcının bulunduÄŸu öğrenildi. Patlayıcıların bulunduÄŸu hendek ve barikatlardan 26'sının imha edildiÄŸi, söz konusu dört mahallede 300'e yakın PKK mensubunun bulunduÄŸu binden fazla ekip tarafından sürdürülen operasyonla müdahale edildiÄŸi, operasyona çevre illerden de takviye ekiplerin destek verdiÄŸi edinilen bilgiler arasında yer aldı.

“ÅžEHRÄ°N YÃœZDE 40'I GÖÇ YAÅžIYOR”

Ayrıca Suriye'nin Kamışlı kentine sınıra sıfır noktada bulunan Nusaybinli vatandaÅŸlar, hendeklerin ve barikatların bir an önce kaldırılması gerektiÄŸini, yanı baÅŸlarındaki Suriye'de yaÅŸanan iç ayaklanmaları örneklendirerek söyledi. Ä°lçede 10 yılı aÅŸkındır esnaflık yapan Metin Sevim, “Åžehrimizin 120 bine yakın nüfusu var. Onun için burada yaÅŸlısı hamile olanı çocuklarımız var. Bir aya yakın bu süreçte çocuklarımız okula gidemiyor. Kendi ihtiyaçlarımızı ÅŸehrin içinde göremiyoruz. Çocuklar korkudan panikten psikolojileri bozuk. Buradaki esnafın ödemeleri var. Esnafların yüzde 100'ü iflasın eÅŸiÄŸinde. Åžehrin yüzde 40'ı ise göç yaşıyor. Metropol kentlere özellikle buradan göç çok oluyor. Biz açık cezaevi gibi bile yaÅŸamıyoruz çünkü orada bile bir pencere var. SokaÄŸa çıktığımız an ölüm tehlikesi altındayız. Bu millet barış istiyor ve herkesin birbirini artık sevmesi lazım, birbirini kırmaması gerekiyor” dedi.

"HENDEKLER PARA ETMEZ"

Zeynel Abidin Mahalle muhtarı HurÅŸit ElçaoÄŸlu da, “Yanı başımızda Suriye'de silah ve çatışma sesleri gelmezken burada içimizde bomba sesleri duyuyoruz. Çocukların çoÄŸu bir aydır okula gidemiyor. Benim kanaatimce hendekler para etmez. Buradaki vatandaÅŸlar huzur istiyor. Burada günlük yevmiye ile çalışan insanlar var. Bu iÅŸin son bulmasını istiyoruz” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.