Sosyal Medya

Dünya

Azerbaycan Dünya'nın en büyük felaketlerinden birini yaşadı

Azerbaycan petrol devi SOCAR'a ait Güneşli petrol yatağı bünyesindeki 10. platformda meydana gelen yangın dünyanın en feci 10 felaketinden biri olabilir



SOCAR-dan gelen son açıklamada 29 işcinin kayıp olduğu bildirildi. 32 iscinin kurtarıldıgı 1 işcinin öldügü resmen onaylandı. Ancak kayıp işcilerin canlı kurtarılma olasılıgı saatler ilerledikce azalıyor. Bu durum ölü sayısının 31'e çıkma ihtimalini arttırıyor.

Üzücü istatistik "Güneşli" kazasını dünyanın en feci 10 kazasından biri haline getiriyor

 

İşte şimdiye kadar gerçekleşen petrol felaketleri;

 

6 Temmuz1988

Occidental şirketinin ''Piper Alpha'' platformu patlama ve yangın sonucu çöktü. 167 işçi öldü. Platform Kuzey Denizi'nde, İskoçya kıyısından 120 kilometre uzaklıktaydı. Arızanın mühendis hatası yüzünden meydana geldiği öğrenildi. Bu kazadan 62 kişi, platformdan denize atlayarak sag kurtuldu.

27 Mart 1980

Norveç kıyılarında Alexander L. Kielland yüzen platformu fırtınalı havada devrilmesi sonucu 123 kişi öldü. Alexander L. Kielland iki işlek platformun arasında yüzen otel tipi platformdu. "Phillips Petroleum" şirketinin Ekofisk yatağında çalışan, bu yüzen otelden 89 kişi sağ çıktı. Olay sırasında 7 acil durum botlarından sadece iki tanesi kullanılabilir durumdaydı. Arızanın, tahribat da dahil birkaç nedeni gösterildi.

 

3 Kasım 1989

"UNOCAL" petrol şirketinin "The Seacrest" sondaj gemisi Güney Çin denizinde "Gay kasırgası" zamanı battı. Mürettebatın 91 üyesi öldü. Sadece 6 kişi Tayland'a ait bir gemi tarafından kurtarıldı.Araştırmalar "kasırga gözü" nün teknenin tam üstünden geçtiğini gösterdi.

 

15 Åžubat 1982

"Ocean Ranger" yüzen platformu HIBERNIA yatağı üzerinde güçlü fırtına sonucunda battı. Bu platform 1976 yılında Japonya'nın Mitsubishu şirketi tarafından ODECO petrol şirketinin siparişi üzerine inşa edilmişti. 1980'li yıllarda dünyanın en büyük yüzen platformlarından biri sayılırdı. Platform en sert kasırgalara dayanıklı olarak inşa edilmişti. 14 Şubatta kıyıdan 200 kilometre uzakta olan HIBERNIA yatağındaki tüm platformlara kasırga tahmini verilmişti. Buna rağmen dalgaların darbesi ile "The Ocean Ranger" platformunun "kurtarma salı" denize düşmüştü.

Yakındaki gemi ve platformların tüm çabalarına rağmen "The Ocean Ranger" platformu 84 personel ile battı. Onlardan sadece 22'sinin cesetleri bulundu.

25 Ekim 1983

ARCO petrol şirketinin "Glomar Java" deniz sondaj gemisi Güney Çin denizinde, "Lex" kasırgası sırasında battı. 81 kişiden oluşan tüm personel hayatını kaybetti.

Aramalar sonucunda 36 ceset bulundu, onlardan sadece 31'ini kıyıya çıkarmak mümkün oldu. Kalan 45 kişi kayıp düştüğüne göre "ölmüş" ilan edildi.

 

25 Kasım 1979

Çin Petrol Bakanlığı'nın Bohai 2 "jack-up" gemi platformu Çin Denizi Bohai körfezinde battı. Güçlü kasırga koşullarında meydana gelen kazada personelin 74 üyesinden sadece 2 kişi sağ kaldı.

 

6 Kasım 1986

Kuzey Denizi'nde "Shell" ÅŸirketinin Brent yatağından Ä°skoçya adasına uçan Boeing BV234 (Chinook) helikopteri kazaya uÄŸrayarak suya düştü. Britaniyaya ait helikopterdeki 47 kiÅŸiden 45'i öldü. Kazaya helikopterin iki motorun arıza neden oldu.

 

16 AÄŸustos 1984

Brezilya'nın Petrobras şirketinin "Enchova Central Platform" yüzen platformu Rio de Janeiro açıklarında battı. Burada petrol kuyusunun ani püskürmesi sonucu öncelikle patlama, ardından yangın meydana geldi. Işçilerin çoğunluğu tahliye edildi, fakat kurtarma kayığı suya indirilirken platformdan koptu ve 20 metrelik yükseklikten denize çakılan kayıkta ki 42 kişi öldü.

30 Haziran 1964

"CP Baker" sondaj barkası Meksika körfezinin Eugene adası yakınlarında battı. Barkas 1962 yılında 1945 yılı üretimli iki askeri geminin konstrüksiyonu üzerinde inşa edilmişti.

Sondaj sırasında kuyuda meydana gelen sızma 5 dakikadan sonra patlamaya neden oldu. Patlamadan sonra başlayan büyük yangın bütün gemiyi sardı. Gemi 30 dakika içinde battı. 43 kişilik personelden 22 kişi öldü. Sadece 8 ceset bulundu.

 

27 Temmuz 2005

"Oil and Natural Gas Corporation" şirketine ait Bombay High North platformunda meydana gelen patlama ve yangın dünyanın en saçma kazalarından biri sayılır.

Hint Okyanusu'nun Arap Denizinde çalışan platform 7 katı ve sekiz gaz ihracı borusu vardı. 27 Temmuz da Platformun yanında iki yardımcı gemi demir atmıştı. "Samudra Suraksha" gemisinin aşcısı çorba hazırlarken iki parmağının uçlarını kesmişti ve Muson mevsimi olduğundan helikopterler kalkamıyordu. Bu yüzden, aşcı için petrol platformunu hareket ettirme kararı alınmıştı. Fakat bu sırada demir atmış 2 yardımcı gemi ile petrol platformu çarpışmış, patlama ve yangın meydana gelmişti.

Platformun ve geminin 384 işçisinden 362'si tahliye edilmiş, fakat bu kaza 22 işcinin hayatına mal olmuştu. Onlardan sadece 11'inin cesetleri bulundu.

23 Ekim 2007

Meksika Körfezi. "Perforadora Central Usumacinta" platformu ona bağlı yardımcı platform ile çarpışması sonucu patlama ve yangın meydana geldi. "Perforadora Central Usumacinta" platformu 1982 yılında inşa edilmiş platform gaz ve petrol üretiyordu.

"Usumacinta" platformunu çalıştıran Pemex şirketinin bilgisine göre, 86 kişilik kadrodan 58'i tahliye edildi 22 kişi öldü, cesetlerden hiç biri bulunamadı.

 

 

"Güneşli" yangını hakkında en son bilgiler dikkate alındığında bu kaza dünyanın en feci 10 petrol felaketi arasında 7. sırada olacak.

 

Düzenleyen: SEVÄ°NÇ ÅžABANOVA 

TWÄ°TER: @Sh_Sevinc 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.