Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Türk askerleri geri çekilsin'

Irak Savunma Bakanı Ubeydi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kampa Bağdat'ın bilgisi dışında konuşlandırıldığını belirtip, askerlerin geri çekilmesini talep etti.



Irak Savunma Bakanı Halit El-Ubeydi, Türk mevkidaşı Ä°smet Yılmaz ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşmeyle ilgili bir açıklama yaptı. Ubeydi, "Türk Savunma Bakanı'na , Kuzey Irak içlerine konuÅŸlandırılan Türk askerlerinin BaÄŸdat'ın bilgisi dışında gönderildiÄŸini ve askerlerin geri çekilmesi gerektiÄŸini söyledim" ifadelerini kullandı. 

Ubeydi'nin açıklamasına göre Savunma Bakanı Yılmaz da Irak tarafına Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki Iraklı güçleri eğiten Türk askeri danışmanlarını korumak için ihtiyaç dahilinde gönderildiğini söyledi.

Ubeydi ise sayıları yaklaşık 1000'i bulan Türk askeri gücünün bu misyon için 'fazla olduÄŸunu' Yılmaz'a ilettiÄŸini belirtti. 

Çavuşoğlu: Irak Savunma Bakanı'nın davetiyle gittiler

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu Ubeydi-Yılmaz görüşmesi öncesinde,  Türk askerlerinin Irak Savunma Bakanı'nın davetiyle bölgeye gittiÄŸini açıklamıştı. ÇavuÅŸoÄŸlu,  "Askerlerimiz oraya yeni hükümet geldikten sonra Irak Savunma Bakanı'nın daveti üzerine gitti. Yeni hükümet kurulduktan sonra İçiÅŸleri Bakanı bizden polislerini eÄŸitmemizi istedi. Savunma bakanı da askerlerini eÄŸitmemizi istedi. Musul Valisi'nden de bize bu yönde davet geldi. Askerlerimiz orada IŞİD’e karşı mücadele edecek güçleri eÄŸitiyor. Bunu sadece Türkiye deÄŸil ABD, Almanya , Fransa da yapıyor ve katkı saÄŸlıyor bu eÄŸitimlere" ifadelerini kullanmıştı.

Cuma günü  Irak'taki mevcut Türk birlikleri içinde bir "nöbet deÄŸiÅŸimi" gerçekleÅŸmiÅŸti. 2,5 yıldır PeÅŸmerge'nin eÄŸitimi için Musul yakınlarında olan Türk birliÄŸinin deÄŸiÅŸtirilmesi için Zelikan Kampı'na yaklaşık 150 asker karayoluyla gönderilirken, birliklerin deÄŸiÅŸimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etmiÅŸti. Al Jazeera'nin yerel kaynaklardan edindiÄŸi bilgiye göre kamptaki asker sayısı yaklaşık 1000 oldu. Aralarında bordo bereli istihbarat birimleri ve mavi bereli komandoların da olduÄŸu bu güç yaklaşık 1000 kiÅŸilik yerel güce eÄŸitim veriyor. IŞİD kontrolü altındaki bölgeye yakın olduÄŸu için kampın güvenliÄŸini arttırma ihtiyacı sevkiyata sebep oldu. 

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.