Sosyal Medya

Dünya

Finlandiya'dan Türkiye ve Rusya'ya arabuluculuk teklifi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Rusya ile Türkiye arasında patlak veren krizde arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı.



Finlandiya radyosu YLE Radio 1'e konuşan Niinistö, durumun vahim boyutlar almaya başladığını belirterek şöyle konuştu:

“Kendimi büyük bir barış elçisi olarak göstermek istemiyorum. Finlandiya büyük bir ülke de deÄŸil. Ancak geçen sefer benzer bir durumda sırasıyla Putin ve ErdoÄŸan ile görüştüğümde ikisinin de birbirine mesajlarını iletmiÅŸtim ve faydalı olmuÅŸtu. Bu iÅŸte ufak detayların bile önemi çok büyük.”

Finlandiya’nın konumu itibarıyla soÄŸuk savaÅŸ yıllarında Batı ile Sovyetler BirliÄŸi arasında bir aracı vazifesi üstlendiÄŸini de hatırlatan Niinistö, “Åžimdi de benzer bir durum söz konusu. Avrupa kargaÅŸa içerisinde, OrtadoÄŸu patlamaya hazır bomba. ABDile Rusya iliÅŸkileri ise idealden çok uzak. İçinde bulunduÄŸumuz durumda giderek yayılan mülteci krizini de dikkate alarak ben hizmetlerimi sunmaya hazırım” ifadesini kullandı.

Niinistö, Avrupa BirliÄŸi’nin de barışın saÄŸlanmasındaki rolünün önemine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz hafta da Azerbaycan, Türkiye ile Rusya arasındaki krizde arabulucuk yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.


Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanlarından Martti Ahtisaari; başta Kosova, Irak, Endonezya ve Namibya olmak üzere birçok bölgedeki çatışmalarda üstlendiği arabuluculuk ve BM özel temsilciliği rolleri sayesinde 2008 yılında Nobel Barış Ödülü kazanmıştı.

İRAN: BİZİM İÇİN BİR GÖREV
Öte yandan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayati, Türkiye ve Rusya arasında arabulucuk yapmanın Tahran için bir "görev" olduğunu söyledi.

AFP'nin İran resmi ajansı İrna'ya dayandırdığı habere göre; Velayati, "İran'ın Rusya ve Türkiye arasındaki gerilimi düşürmek gibi bir görevi var. Bölgedeki mevcut gerilimlere yenisinin eklenmesi iyi değil" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.