Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye, boğazları Rus gemilerine kapatabilir'

IUC Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Azizoğlu, 'Türkiye ve Rusya çatışan taraflar olursa, Türkiye ülkesini koruma adına evrensel hakka sahip olduğu için boğazı Rus gemilerine kapatabilir' dedi.



Uluslararası Ãœniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Orhan Hikmet AzizoÄŸlu, savaÅŸ halinde Türkiye'ye bazı haklar verildiÄŸini belirterek, "Türkiye ve Rusya çatışan taraflar olursa, Türkiye ülkesini koruma adına evrensel hakka sahip olduÄŸu için boÄŸazı Rus gemilerine kapatabilir ve asla da gemi geçiÅŸine müsaade etmeyebilir" dedi.

AzizoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin iki ülkeye de hiçbir yarar saÄŸlamayacağını ancak gelecekte çok önemli sorunlara yol açabileceÄŸini söyledi.

Türkiye'deki devlet yetkilileri ve halkın saÄŸduyu çaÄŸrısında bulunduÄŸuna dikkati çeken AzizoÄŸlu, birlikte yaÅŸama kültürünü daha da ileriye götürmek için yapılan çaÄŸrılara Rusya yönetiminin de saÄŸduyuyla cevap vermesi gerektiÄŸini ifade etti.

"Hiçbir ülke bu kürenin kabadayısı değil"

AzizoÄŸlu, Türkiye'nin uluslararası hukuk alanında boÄŸazlarda tartışılmaz hakları bulunduÄŸunu anımsattı.

Azizoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SavaÅŸ halinde Türkiye'ye haklar verilmiÅŸtir. Türkiye ve Rusya çatışan taraflar olursa, Türkiye ülkesini koruma adına evrensel hakka sahip olduÄŸu için boÄŸazı Rus gemilerine kapatabilir ve asla da gemi geçiÅŸine müsaade etmeyebilir. Türkiye, çatışma istemeyen bir ülke. Rusya'nın ÅŸu anki reaksiyonuyla ilgili önemli bir etken var. Önce Ukrayna'da ciddi sorun yarattı. Batı toplumları, sert reaksiyon gösterdiler ama hiçbir yaptırım yapamadılar. Bu, Rusya'yı cesaretlendirdi. Daha sonra Kırım'ı ilhak etti, yine yaptırım görmedi. Bunda da biraz şımarıklık yaÅŸadı.

Hiçbir ülke bu kürenin kabadayısı deÄŸil. Hiçbir ülke silah gücü, ekonomik gücü ya da emperyalist askeri kazanımı için baÅŸka bir ülkenin sınırlarını ihlal etme hakkına sahip deÄŸil. Burada Rusya yanıldı.

Türkiye'nin Rus uçağını, Türkiye-Rusya sınırında deÄŸil, Suriye-Türkiye sınırında düşürdüğüne iÅŸaret eden AzizoÄŸlu, baÅŸka bir ülkenin sınırının ihlalini "şımarıklık" olarak nitelendirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.