Sosyal Medya

Coğrafyamız

Doğalgaz'da C Planı da hazır

Türkiye, TANAP projesi ile Katar'dan doğalgaz ithalatı planlarından sonra yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Irak'ın kuzeyinden doğalgaz getirilmesi için yeni bir boru hattı döşeniyor



Uçak düşürülmesi olayından Rusya’nın doÄŸalgazı kesmesi ihtimaline karşılık Türkiye’nin alternatif gaz arayışı çabaları sürüyor. Katar doÄŸalgazının sıvılaÅŸtırılmış halde (LNG) gemilerle,Azerbaycan doÄŸalgazının da TANAP boru hattı üzerinden Türkiye’ye getirilmesi konusunda mutabakat saÄŸlandı. Türkiye ÅŸimdi de C planı olarak Kuzey Irak doÄŸalgazını devreye almaya hazırlanıyor.

Milliyet'in haberine göre bu kapsamda, Kuzey Irak doÄŸalgazını Türkiye’ye getirecek Şırnak DoÄŸalgaz Boru Hattı’nın ihalesi yılbaşına kadar yapılacak.  

BİR HAFTA İÇERİSİNDE İHALEYE ÇIKACAK

Türkiye, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alternatif kaynaklar ararken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AÅž’nin (BOTAÅž),  Kuzey Irak gazını ulusal ÅŸebekeye aktaracak Şırnak DoÄŸalgaz Boru Hattı’nın bir hafta içerisinde ihaleye çıkarılması bekleniyor.

Ä°haleye çıkarılacak Şırnak DoÄŸalgaz Boru Hattı, 185 kilometre uzunluÄŸunda ve 40 inç geniÅŸliÄŸinde olacak. Hat, Mardin’in 35’inci kilometresinden baÅŸlayarak Silopi sınırında sona erecek. Boru hattı ihalesinin 31 Aralık’tan önce tamamlanması için sürecin bir hafta içinde baÅŸlatılması planlanıyor.

KUZEY IRAK HAMLESÄ°

Kuzey Irak gazını Türkiye’nin ulusal ÅŸebekesine baÄŸlayacak söz konusu hat, özellikle Diyarbakırve Mardin’in doÄŸalgaz ihtiyacının daha güvenli bir ÅŸekilde karşılanmasını saÄŸlayacak.

Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy ÅŸirketinin BaÅŸkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doÄŸalgaz rezervi olduÄŸunu ve bu miktarın Türkiye’nin 50 yıllık doÄŸalgaz ihtiyacını karşılayabileceÄŸini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın 2-3 yıl içerisinde Türkiye’ye getirileceÄŸini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020’lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etmiÅŸti.

A PLANI: KATAR'DAN GEMÄ°LERLE

Türkiye alternatif gaz arayışında ilk olumlu yanıtı Katar’dan aldı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan 2 Aralık’ta Katar Emiri Åžeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile gaz tedarikini görüştü. Görüşmenin ardından BOTAÅž ile Kadar Petrol arasında doÄŸalgaz alanında iÅŸbirliÄŸine dair mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaÅŸmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak. Taraflar bu çerçevede asıl anlaÅŸmanın altyapısını oluÅŸturmak için hazırlığa baÅŸladı. Katar’dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaÅŸma en kısa sürede imzalanacak.

B PLANI: TANAP PROJESÄ°YLE AZERBAYCAN'DAN

Türkiye’nin doÄŸalgaz tedarikinde B planı olarak ortaya çıkan TANAP Boru Hattı’nın inÅŸaat süreci hızlandırılacak. 

Bu amaçla BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, cuma günü biraraya geldi ve bu konuda mutabakata varıldı. Güney Gaz Koridoru’nun önemli parçası TransAnadolu DoÄŸalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) ise yaklaşık 1.8 milyon ton çelik boru kullanılacak. 

Yaklaşık 9-10 milyar dolara mal olması ve 2018’den önce tamamlanması öngörülen projenin, 1350 kilometresi için 56 inç, kalan 450 kilometresi için 48 inç çapında boru kullanılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.