Sosyal Medya

Coğrafyamız

Musul'daki Türk askeri 2 bini bulacak

Musul'daki Türk askeri üssüne 600 askere ilave olarak 1400 askerin daha gönderileceği belirtiliyor. Yeni gidecek askerlerin farklı üsslerde konuşlandırılacağı belirtiliyor



Türkiye’nin IŞİD’in elinde bulunan Musul’un 32 km kuzeyindeki BaÅŸika bölgesine, tankçılar dahil 600 kiÅŸilik asker sevkıyatı, Türkiye ve dünyanın gündemine oturdu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) önümüzdeki hafta BaÅŸika’ya intikalinin devam etmesi ve asker sayısının burada bini geçmesi bekleniyor.

BaÅŸika’da 2.5 yılı aÅŸkın süredir bulunan Türk askerinin görev deÄŸiÅŸiminin takviyeli yapılması, Kuzey Irak’taki Türk askeri varlığının ciddi ÅŸekilde arttığını da ortaya koydu. Kuzey Irak’ta Bamarni’de tanklar ve piyadeden oluÅŸan 500 kiÅŸilik bir mekanize taburu var. Sınırın sıfır hattındaki Kanimasi’de ise Bolu Komando Tugayı’ndan 400 kiÅŸilik bir grup mevcut.

Komandolar PKK’nın sınır geçiÅŸlerine karşı konuÅŸlanmış durumda. Hürriyet'in haberine göre Erbil, Zaho, Dohuk, Batufa, Süleymaniye ve Amadiye’de de irtibat timi olarak 130 kadar Özel Kuvvet (Bordo Bereli) bulunuyor. Özel Kuvvet, PeÅŸmerge’ye eÄŸitim de veriyor. BaÅŸika’daki Türk asker sayısının bini geçmesi durumunda 2 binden fazla Türk askeri Kuzey Irak’ta geniÅŸ bir alana konuÅŸlanmış olacak. Kuzey Irak’ta konuÅŸlanılmış olsa da Türkiye’nin, Ä°ran ve ABD’den sonra Irak genelinde askeri varlığını hissettiren üçüncü büyük ülke durumunda olduÄŸu bildirildi.

Dohuk ve Musul arasındaki Simele bölgesinde yer alan Türk istihbarat birimlerine ait bir merkeze de personel takviyesi yapıldığı öğrenildi. Merkez, Hıristiyanlar, Şii Kürtler ve Türkmenlerin bulunduğu hassas bir bölgede yer alıyor.

MUSULLU SÃœNNÄ° ARAPLAR

BaÅŸika’da Musullu Sünni Araplar eÄŸitildi. Åžimdiye kadar eÄŸitim alan Musullu Sünni Arapların sayısı 3 bini buldu. Yeni eÄŸitim alacaklar da çoÄŸunlukla Musullu Sünni Araplar olacak. Türk kaynaklar, IŞİD mevzilerine yaklaşık 5 km uzaklıktaki BaÅŸika kampının büyük bir yerleÅŸim alanı olduÄŸunu, bu nedenle 80-90 komandonun kampı korumada yeterli olmayacağının tespit edildiÄŸini belirterek, takviyenin yapıldığını söylediler.

IRAK’TAN TEPKÄ°: DERHAL ÇEKÄ°LÄ°N

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki askeri varlığını arttırması BaÄŸdat’ın tepkisini çekti. Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi yaptığı açıklamada, “Irak yönetimi Türkiye’ye derhal Irak topraklarından çıkmaya çağırıyoruz. Bunu Irak’ın egemenliÄŸine yönelik ciddi bir ihlal olarak görüyoruz” dedi.

MUSUL VALÄ°SÄ° DE KAMPTA

Kampta IŞİD iÅŸgalinden kaçan ve BaÄŸdat yönetimi tarafından görevden alınan Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin de kaldığı öğrenildi. Türk yetkililer, merkezi BaÄŸdat yönetiminin BaÅŸika’ya Türk komandolarının yerleÅŸtirilmesine tepki göstermesine anlam veremediklerini belirterek, “Çünkü kısa süre önce bu kampı Irak Savunma Bakanı da ziyaret ederek, verilen eÄŸitim nedeniyle memnuniyetini dile getirmiÅŸti” dediler.

DAVUTOĞLU'DAN AÇIKLAMA

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Musul'daki Türk askeriyle ilgili bugün basında yer alan haberlere tepki gösterdi. 

Musul'daki Türk askerinin Irak yönetiminin talebi doğrultunda bir yıl önce eğitim için bölgeye gönderildiğini belirten Başbaan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.