Sosyal Medya

Ekonomi

Rus gider Arap gelir, yeter ki...

TÜRSAB Başkanı Ulusoy:Rusya ile ilişkiler düzelmezse turist sayısı 2.5 milyon azalır. Ortadoğu ile telafi ederiz. Önemli olan krize diplomasiyle çözüm



Türkiye Seyahat Acentaları BirliÄŸi (TÃœRSAB) BaÅŸkanı BaÅŸaran Ulusoy, turizm sektörünün 2015 yılını yüzde 2 ekside kapatacağını, Rusya ile iliÅŸkilerin düzeltilememesi halinde 2016 yılında ise turist sayısının yüzde 5-6 azalacağını ve yılı 2.5 milyon eksi rakamla kapatacağını söyledi. Fehim Genç'in Milliyet'teki haberine göre Ulusoy, “Bu kaybı azaltmak için Rusya’dan turist getiren uçaklara verilen yakıt teÅŸvikinin 7 bin dolara çıkarılmasını önerdik. Kaybımızı OrtadoÄŸu ülkeleri ve Ä°ran’dan telafi edeceÄŸimizi ümit ediyorum. Ayrıca UzakdoÄŸu’ya Çin ve Hindistan’a yöneleceÄŸiz” dedi.

Uçak düşürülmesi olayının henüz aydınlanmadığını belirten Ulusoy, şunları söyledi:
“Askeri kanatların olayı teknik açıdan ortaya koyması lazım. Sonra da diplomasi kuralları çerçevesinde bu iÅŸin çözümlenmesi gerekir. Bu uçak IŞİD tarafından kaçırılmış da olabilirdi. Bu durumda bu uçak bir ÅŸehrimize intihar saldırısı düzenlese Türk Silahlı Kuvvetleri suçlanmaz mıydı? Rusya’nın hava sahasına bir uçak girseydi ne olurdu? Burada sükunet tavsiye ediyorum. Sayın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Sayın Putin’in diplomasiyle bu iÅŸi çözmesi lazım. Fevkalade üzücü bir Hadise ama bunun bir diplomasi çerçevesinde çözülmesi lazım. Tarafların birbirini ikna etmesi lazım.”

‘Bıçak gibi kesildi’

Türkiye’nin, bulunduÄŸu coÄŸrafyada ateÅŸ çemberi içinde olduÄŸunu kaydeden Ulusoy, ÅŸunları söyledi:
“Akdeniz çanağında rahat yok. Bir rahat burasıydı, bizi de rahat bırakmadılar. Türk turizmi etrafındaki olumsuzluklara raÄŸmen mucizeler yaratıyordu. Turist sayısı 40 milyonu aÅŸmıştı. Çok iyi gidiyorduk. 
Ancak Ankara ve Paris’teki terör eylemleri, Mısır’daki Rus uçağının düşürülmesi, ardından bu uçak 
krizi çok kötü oldu. Paris saldırısından sonra Fransız turist geliÅŸi bıçak gibi kesildi, Ä°talyan turist sayısı azaldı. Üçüncü yaÅŸ grubuna dönük kış programlarımız vardı, bu kanal kapandı. Allahtan kışa geldi. 4 ay yara saracağız. Birbirimize merhem olacağız.”

Uçaklara yakıt desteği

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ãœnal’ı ziyaretlerinde Rusya’dan turist getiren charter uçaklarına verilen 6 bin dolarlık yakıt teÅŸvikinin 7 bin dolara çıkartılması ve 2016 sonuna kadar uzatılması talebini ilettiklerini belirten Ulusoy, “Makul gördüler, umarım uygulamaya koyarlar. Bu teÅŸviÄŸi kaldırmak bize yakışmaz. Rus dostlarımızı bekliyoruz. Burası rahatça tatil yapacakları bir yer, buyursun gelsinler. Almanya’da taleplerde bir eksi noksanlık görmüyoruz. Biz Rusları tercih ediyoruz. Çünkü harcıyor, geziyor, eÄŸleniyorlar. Rusların da rahat gelebileceÄŸi ülke burası” dedi.

‘Soçi öne çıkabilir’

Krizin aşılamaması durumundan Rusya’nın vatandaÅŸlarını yurtiçinde tatile teÅŸvik etmesinin gündeme gelebileceÄŸini kaydeden Ulusoy, “Rusya’da da çok güzel tatil yerleri var. Soçi mükemmel bir yer. Rusya, ‘İç pazara teÅŸvik veriyorum’ derse, kendi vatandaşına buralarda indirim yaparsa, Ruslar tabii ki oraya gideceklerdir. Bu durumda Kırım ve Soçi iÅŸ görecek” dedi. 

Rusya ile tarihi, ticari ve kültürel beraberliÄŸin yanısıra sosyal açıdan da ortak deÄŸerlerin olduÄŸunu vurgulayan Ulusoy, “Karşılıklı olarak kız alıp vermiÅŸiz, aileler kurulmuÅŸ, ÅŸu anda bu ÅŸekilde en aÅŸağı 300 bin aile var. Bu kiÅŸiler evlenmiÅŸ, çoluk çocuÄŸa karışmış, yeni bir nesil oluÅŸmuÅŸ. Az bir nüfus deÄŸil” diye konuÅŸtu.
 
Rusya vize anlaşmasını askıya aldı

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak’tan itibaren tek taraflı olarak askıya alındığını açıkladı. 
Moskova’da Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid El-Muallim ile biraraya geldikten sonra ortak basın toplantısında konuÅŸan Lavrov, “Türkiye ile Rusya arasındaki vize serbestisi anlaÅŸmasını 1 Ocak 2016’dan itibaren askıya alacağız” dedi. Rusya’nın, uygulamanın Rusya’nın ve vatandaÅŸlarının güvenliÄŸi ile ilgili olduÄŸunu iddia etti. 
 
‘Seyahat özgürlüğüne karşı alınan bir karar’

BaÅŸakran Ulusoy, Rusya’nın Türkiye’ye tekrar vize koyması kararını şöyle deÄŸerlendirdi:
“Vize uygulamalarının katılaÅŸtırılmasıyla herkes kendi ülkesinde seyahat etmeye baÅŸlarsa o zaman teröristlerin seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldırma hareketi tasvip edilmiÅŸ olur. Dolayısıyla, ‘Sen buralara gelme, ben Batıda müslüman olan herkesi terörist görüyorlar. Ä°slamofobiye dur demek lazım. Ä°slam ülkelerinin de medeniyeti kucaklamaları lazım.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.