Coğrafyamız
Irak, Türk Büyükelçiyi çağırdı
Irak Dışişleri Bakanlığı, Musul'daki Başika kampına rotasyon gereği sevk edilen Türk askerlerinin geri çekilmesi talebiyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı çağırdı. Bakanlık, gelişmeyi "saldırgan tavır" olarak nitelediklerini söyledi.
Irak DışiÅŸleri Bakanlığı, Türkiye’nin BaÄŸdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’yı çağırarak Türkiye’nin Musul’daki askerlerini geri çekmesini talep etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk askerlerinin sınırdan Irak merkezi hükümetinin haberi olmadan geçtiÄŸi ve BaÄŸdat hükümetinin askerlerin varlığını ‘saldırgan tavır’ olarak gördüğü ifade edildi.
‘Yeni bir kamp deÄŸil’
Başbakan Davutoğlu ise Başika kampında askerlerin rotasyon gereği değiştirildiğini söyledi. Kampın Musul'un yaklaşık 30 kilometre kuzey doğusunda, yerel gönüllü kuvvetlerin eğitimine destek vermek amacıyla kurulduğunu ifade eden Davutoğlu şöyle devam etti:
"Bu, yeni bir kamp da değildir. Neredeyse bir yıla yaklaşan zamanda burada 2 binden fazla Musullu kardeşimize eğitim verilmiş ve Musul'un DEAŞ teröründen kurtulması için onlara katkı sağlanmıştır. Bu eğitim faaliyeti, Musul Valiliğinin talebi, Irak Savunma Bakanlığının koordinasyonu ile başlatılmıştır.
Irak Ulusal Ordusunun ve Irak Polis TeÅŸkilatının talebi istikametindeki her türlü desteÄŸi vermeye de hazırız. DEAÅž'a karşı mücadele edecek Iraklı kardeÅŸlerimizi eÄŸittik, eÄŸitmeye devam ediyoruz.”
‘Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yok’
Cumartesi Türk-Ä°ÅŸ 22. OlaÄŸan Genel Kurulu'nda konuÅŸan BaÅŸbakan, “Türk askerinin Musul'a gitmesi ile alakalı medyada yer alan haberlerin maksadı aÅŸan bazı yorumlara yol açtığını görüyorum. Kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye'nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir” dedi.
“Türkiye'nin önceliÄŸi, Irak ve Suriye'nin istikrar ve refahıdır” diyen BaÅŸbakan, “Bunun için de baÅŸta DEAÅž ve PKK olmak üzere bütün terör örgütlerinden bu iki dost ülkenin kurtulması gerekir. Biz de komÅŸumuz ve dostumuz Irak'ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmek, huzur ve istikrarına katkıda bulunmak üzere her zaman olduÄŸu gibi bugün de yardıma hazırız" görüşünü paylaÅŸtı.
Savunma bakanları görüşmesi
Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Kimse şu veya bu gerekçeyle yapılan bu faaliyeti, dayandığı eksenden ve zeminden ayrı değerlendirmemelidir. Oradaki eğitim kampında askerlerimiz, Musullulara ve Peşmergelere gerektiğinde eğitim vermekte, o bölgenin korunması için de rutin rotasyon faaliyetleri yapılmaktadır. İki ülkenin savunma bakanlarının bugün telefonda görüşmeleri söz konusudur.
Ayrıca Irak Savunma Bakanı'nın yakın zamanda ülkemize ziyareti de öngörülmektedir. İnşallah ben de daha önce planlanmış şekilde Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı için bakanlarımızla geniş bir heyetle en kısa zamanda Bağdat'ı ziyaret edeceğim. Irak Cumhuriyeti ile her alanda iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz."
Haziran 2014’te IŞİD’in ele geçirdiÄŸi Musul’a Irak ordusu ÅŸimdiye kadar herhangi bir operasyon düzenlemedi. Uluslararası kamuoyundan askerlerine eÄŸitim ve silah bekleyen Irak, doÄŸrudan müdahalelere ise ÅŸiddetle karşı çıkıyor.
Irak CumhurbaÅŸkanı Fuad Masum da, Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi gibi Türk askerlerinin çekilmesi çaÄŸrısı yaptı, olayı ‘uluslararası hukuka aykırı’ olarak niteledi.
ABD: Haberimiz var
ABD ise Türkiye’nin konuÅŸlandırdığı askerlerden haberdar olduklarını söyledi ancak bu hamlenin IŞİD karşıtı koalisyonun çalışmalarının bir parçası olmadığını belirtti.
ABD’li yetkililer de Irak’a özel kuvvetler gönderileceÄŸi açıklamasını yapmış, bu birliklerin Suriye sınırından içeri girip çıkarak IŞİD’e baskınlar düzenleyeceÄŸini söylemiÅŸti. Irak BaÅŸbakanı Ä°badi bu açıklamaya tepki göstermiÅŸ, "IŞİD’le savaÅŸmak için yabancı askere ihtiyacımız yok" demiÅŸti.
Kaynak: Reuters, AA
Henüz yorum yapılmamış.