Sosyal Medya

Dünya

ABD Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldırmadı

ABD’nin Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunu kaldırdığı yönündeki haberler, Washington Yönetimi tarafından yalanlandı. Ancak yönetimin Amerikan Kongresi’ne bu konuda 120 gün içinde bir rapor sunacağı belirtildi.



Amerikan Yönetimi, Kıbrıs Rum basınında çıkan, Washington’ın Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığı yönündeki haberleri yalanladı. Hürriyet'in haberine göre, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Cuma günkü basın toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 1992’den beri yürürlükte olan ambargo uygulaması için, ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın geçen ay imzaladığı 2016 yılına dair Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın ardından “hiçbir ÅŸeyin deÄŸiÅŸmediÄŸini” vurgulayarak şöyle dedi: 

“Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın 1276’ıncı Maddesi, DışiÅŸleri ve Savunma Bakanlıkları’nın Kongre’ye savunmaya iliÅŸkin mal ve hizmetlerin ticareti üzerindeki mevcut kısıtlamalar dahil ABD-Kıbrıs iliÅŸkilerini deÄŸerlendiren bir rapor sunmalarını gerektiriyor. Bu yasa, Kıbrıs’la savunma ticaretindeki silah düzenlemelerinin uluslararası trafiÄŸini, kısıtlamaları etkilemiyor.”

O raporda ambargonun kaldırılması tavsiye edilecek mi?

Amerikan Yönetimi’ne Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosu ve bunun Amerikan-Kıbrıs iliÅŸkilerine etkisi dahil çeÅŸitli baÅŸlıklarda 120 gün içinde bir rapor sunmasını öngören yasanın uygulamaya bir etki etmediÄŸini vurgulayan Trudeau, “Bu sadece bir rapor” diye konuÅŸtu. 

Trudeau, yönetimin hazırlayacağı raporda ambargonun kaldırılmasını tavsiye edip etmeyecekleri konusunda ise “Kararları önceden tartışmıyoruz” diyerek yorum yapmayı reddetti.

Rum basını, PerÅŸembe günü Kıbrıs’ı ziyaret eden Amerikan DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin ziyaretinden önce, ABD’nin Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırdığını savunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.