Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Suriye dışında hiç kimse IŞİD'den petrol almıyor'

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü Uzmanı Zübeyir İkbal, Rusya'nın ortaya attığı 'Türkiye IŞİD petrolünü satın alıyor' iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Rusya'nın ortaya attığı iddiaların doÄŸruluÄŸunun kanıtlanmadığını ve benzeri birçok doÄŸrulanmamış dedikodunun bulunduÄŸunu belirten Ä°kbal, "Suriye rejimi dışında hiçbir ülkeden bir kurum veya resmi bir oluÅŸum IŞİD'ten petrol almıyor" dedi.

Ä°kbal, kaçakçıların petrol ürünlerini sınır ötesine taşıma durumunun yeni bir ÅŸey olmadığını vurgulayarak, "Petrol ürünleri Irak ve Ä°ran gibi ülkelerden yıllardır kaçırılıyor" ifadesini kullandı.

Brüksel'deki Avrupa Siyaset Merkezi Uzmanı Marco Giuli ise petrol kaçakçılığından kazanılan paranın IŞİD'in önemli gelir kaynaklarından biri olduÄŸunu dile getirdi.

Rusya ve ABD'nin son dönemde petrol tankerlerini hedef aldığına dikkati çeken Giuli, "Petrol trafiÄŸi küçük çaplı yerel kaçakçılar tarafından yürütülüyor. Bunun belirli bir hükümet tarafından deÄŸil tüm aktörlerin çabalarıyla sınırların korunarak engelleneceÄŸini düşünüyorum" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.