Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye'den doğalgaz hamlesi: 2.3 milyar dolarlık yatırım!

Türkiye enerjide Rusya’ya bağımlılığını azaltmak için mevcut LNG ve doğalgaz depolama tesislerinin kapasitesini artırırken yeni yatırımlar da yapıyor. Özel sektör önümüzdeki yıl 2.3 milyar dolarlık depolama tesisi yatırımı yapacak.



Türkiye’nin doÄŸalgaz ihtiyacı için hayati önem taşıyan sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz (LNG) terminallerine yönelik yatırımlar artıyor. Türkiye ile Katar arasında LNG alım anlaÅŸmasının ardından yeni terminaller ve depolama tesisleri kuruluyor. Katar’ın 1.5 milyar dolarlık yatırım yapacağı tahmin edilirken, lisans alan yerli üreticinin de 800 milyon dolar civarında yatırım yapması bekleniyor. Kolin LNG terminali yapma lisansı alan tek firma. Bir baÅŸka firmanın ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) baÅŸvurusu bulunuyor. LNG ve doÄŸalgaz depolama yatırımlarının toplamı 2.3 milyar doları buluyor. Türkiye’nin hali hazırda biri Marmara diÄŸeri Ege’de iki LNG terminali bulunuyor. Edinilen bilgilere göre söz konusu yatırımların tamamlanmasıyla Türkiye’nin gaz ithalatında yüzde 11-12 olan LNG’nin payı artacak. Rusya’dan alınan gazın ise birkaç yıl içinde toplam ithalatın içinde yüzde 55 olan payının yüzde 50’nin altına indirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilk adımlardan biri Marmara EreÄŸlisi’nde bulunan LNG terminaline 4. tankın eklenmesi. Ä°haleye kısa sürede çıkılacak ve 2019 yılında yapımı tamamlanacak.

TÃœKETÄ°MÄ°N % 20’SÄ°

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kuzey Marmara’da bulunan doÄŸalgaz depolama tesisinin kapa-sitesi de artırılıyor. Faz 2 aralık ayında faaliyete geçiyor. Böylece 2.6 milyar metreküp olan depolama kapasitesi 2.8 milyar metreküpe çıkacak. Faz 3’ün ise 2020 yılında devreye girmesi bekleniyor. Böylece Marmara’daki tesislerin doÄŸalgaz depolama kapasitesi 4.3 milyar metreküpe kadar çıkacak. DoÄŸalgaz depolama kapasitesinin uzun vadede yıllık tüketimin yüzde 20’sini karşılaması hedefleniyor.

TUZ GÖLÃœ 2019’DA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın stratejik planı kapsamında ise doÄŸalgaz depolama kapasitesinin yıllık tüketimin yüzde 10’unu karşılayacak düzeye çıkarılmasının saÄŸlanması planlanıyor. Tuz  Gölü DoÄŸal Gaz Yer Altı Depolama projesi kapsamındaki tesislerin bir bütün olarak devreye alınmasıyla Türkiye’nin toplam doÄŸalgaz depolama kapasitesinin artırılmasına 1 milyar metreküplük katkı saÄŸlanmış olacak. Tuz Gölü DoÄŸal Gaz Yer Altı Depolama projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla 2017 yılında 1. grup 6 adet deponun (500 milyon metreküp çalışma gazı kapasiteli) 2019 yılına kadar 2. grup 6 adet (500 milyon metreküp çalışma gazı kapasiteli) depo devreye alınacak. 15 Haziran 2011 tarihinde yapım sözleÅŸmesi imzalanarak yapım çalışmalarına baÅŸlanan toplam 1 milyar metreküp kapasiteli Tuz Gölü DoÄŸal Gaz Yer Altı Depolama projesi 2019 yılında bir bütün halinde devreye alınacak.

GÃœNLÃœK TÃœKETÄ°M 240 MÄ°LYON METREKÃœP

Türkiye’nin mevcut günlük pik doÄŸalgaz talebi, özellikle kış aylarında konutların ısınma talebi nedeniyle 240 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor. Tüm doÄŸalgaz ithalat kaynakları, iki adet LNG tesisleri de dahil olmak üzere, tam kapasite ile çalışması halinde 197 milyon metreküp doÄŸalgaz giriÅŸi yapılabiliyor. Türkiye’ye gelen günlük 197 milyon metreküplük doÄŸalgazın 90 milyon metreküpünü Batı Hattı ve Mavi Akım’dan gelen Rusya gazı oluÅŸturuyor. 197 milyon metreküp mevcut giriÅŸ içinde 36 milyon metreküplük LNG giriÅŸi bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.